V Desusu Bizjak Mlakarjevi svetujejo, naj odstopi

Erjavec meni, da ne bi bilo dobro, če bi poslanci Desusa podprli njeno razrešitev, najbolje bi bilo, če bi odstopila sama.

Objavljeno
20. april 2016 14.13
Seja DZ, Karl Erjavec
Pi. K., STA
Pi. K., STA
Ljubljana − Premier Miro Cerar je danes koaliciji predstavil razloge za razrešitev ministrice Julijane Bizjak Mlakar iz vrst Desusa. Predsednik stranke Desus Karl Erjavec in vodja poslancev Desusa Franc Jurša menita, da bi jim Bizjak Mlakarjeva z odstopom olajšala položaj. DZ bi jo lahko po mnenju koalicije razrešil že pred prazniki.

V Desusu sicer še niso enotni o podpori ministrici za kulturo pri glasovanju o njeni razrešitvi, o tem se bodo pogovarjali na seji poslanske skupine, ki bo predvidoma v četrtek. Jurša želi, da bi bili enotni, čeprav to ni gotovo, je povedal v izjavi novinarjem po današnjem koalicijskem srečanju. Erjavec pa se nagiba k stališču, da njegovi poslanci ne bi podprli njene razrešitve, a tudi to, da bi bili vzdržani, ne pride v poštev. Po njegovem mnenju bi bilo najbolje, da bi Bizjak Mlakarjeva odstopila sama. To ji je priporočal tudi Jurša. »Bizjak Mlakarjeva je večkrat malo svojeglava. Tako ravna tudi v tem primeru,« je dodal.

Bizjak Mlakarjeva se sicer vrača v DZ. Ali bo sedla v poslanske klopi Desusa, pa je po Jurševih besedah odvisno od nje. »Obstaja možnost, da bo izkoristila odločanje poslanske skupine pri predlogu za razrešitev,« je povedal. Spomnil je na njeno izjavo, da se v poslansko skupino Desusa ne bo vrnila, če je ne bodo podprli. Če se bo predhodno izjasnila, bo poslancem toliko lažje, je priznal vodja poslanske skupine.

Erjavec pa meni, da poslansko mesto ni v nevarnosti, saj si ne predstavlja, da bi tudi kot predsednica občinske organizacije Desusa v Kamniku prešla v katero drugo poslansko skupino ali med nepovezane poslance.

Koalicijski partnerji so bili na današnjem srečanju pred sejo vlade sicer odločni, da bo kulturni resor popolnila stranka Desus in da menjave resorjev s SMC, kot se je špekuliralo v zadnjih dneh, ne bo.

O imenih za naslednika ministrice za kulturo Bizjak Mlakarjeve Jurša tudi danes ni hotel govoriti. Je pa med tistimi, ki krožijo v javnosti, po njegovih besedah nekaj takšnih, ki so dejansko med kandidati. Med njima tudi državni sekretar Tone Peršak in nekdanji ravnatelj novogoriške gimnazije Bojan Bratina. Bo pa to po Jurševih besedah hitro znano.

Premier Miro Cerar je predlog za ministričino razrešitev v DZ poslal v ponedeljek, po tistem, ko ministrica na njegov poziv ni sama odstopila.