V Desusu Kolar Celarčevo pozivajo k odstopu

Ministrica za zdravje ob pozivu Desusa pravi, da je trdno prepričana, da izpolnjuje in uresničuje zaveze iz koalicijskega sporazuma.

Objavljeno
11. julij 2017 18.46
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - V stranki Desusu ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc pozivajo k odstopu. Počakali bodo sicer še na razpravo koalicije o težavah v zdravstvenem sistemu, a vsi poslanci Desusa ministrice na interpelaciji, ki se obeta jeseni, gotovo ne bodo podprli, je po seji izvršnega odbora in sveta stranke danes povedal predsednik Karl Erjavec.

Desus že ves čas ni zadovoljna z delom ministrice za zdravje, je v izjavi novinarjem spomnil Erjavec. Od ministrice po njegovih besedah pričakujejo, da bo tudi sama razmislila, ali je na področju zdravstva dejansko postorila vse, kar bi lahko.

Erjavec je spomnil na predviden poseben pogovor koalicije glede razmer v zdravstvu, ki ga pestijo številne težave, od izgub v bolnišnicah do nezadovoljstva s posameznimi zakonodajnimi rešitvami.

Desus bo na to razpravo počakala, po Erjavčevih besedah pa bo pomemben tudi odziv premierja Mira Cerarja, ki je Kolar Celarčevo na lanski interpelaciji brezkompromisno podprl. Tedaj so v Desusu tudi izpostavili Cerarjevo odgovornost v primeru, da ne bo zdravstvene reforme in stanje na področju zdravstva ne bo urejeno.

Tudi tokrat bo pomembno stališče premierja Cerarja in poleg tega ravnanje najmanjše koalicijske partnerice SD, je povedal Erjavec. O drugi interpelaciji zoper ministrico bodo v DZ razpravljali predvidoma septembra, do takrat pa se bodo ta vprašanja po njegovem mnenju zbistrila.

Na vprašanje, ali bo pri ravnanju Desusa pomembno vlogo igralo tudi zagotavljanje politične stabilnosti, pa je Erjavec odgovoril z besedami, da je slednja zdaj zelo pomembna, saj gospodarstvo dobro deluje in imamo dobre bonitetne ocene, zato »ne potrebujemo posebnih političnih pretresov«.

»Ne verjamem pa, da bi predsednik vlade zaradi ministrice za zdravje tvegal politično krizo,« je dodal Erjavec. Po njegovih besedah so v zadnji fazi vladnega mandata in ni pričakovati, da bi zaradi interpelacije ministrice za zdravje prišlo do padca vlade.

»Takšno stanje ni bilo niti v času najhujše krize«

Če pa se bo premier odločil ministrico podpreti tudi to pot, to po Erjavčevem mnenju ne bo pomenilo nič posebnega. »Še več odgovornosti bi prevzel za stanje na področju zdravstva, saj ves čas trdi, da zadeva napreduje in da so rešitve. Če pa realno pogledamo, je vedno več težav,« je dejal Erjavec in ocenil, da bo tudi tokratna politična jesen vroča.

Zadnje dni sicer močno odmevajo tudi informacije o izgubi javnih zdravstvenih zavodov, zaradi česar so potrebna dodatna finančna sredstva še letos.

Po Erjavčevih navedbah je dejstvo, da zdravstveni sistem potrebuje več denarja, vendar je potrebna tudi racionalizacija. Ne zagovarja namreč, da bi dali v ta namen še več denarja, zadeve pa bi ostale neurejene, je poudaril in spomnil že na dodaten denar za skrajševanje čakalnih vrst, ki pa pravih učinkov ni prinesel.

Podpredsednik Desusa Tomaž Gantar je danes spomnil, da ministrico na potrebo po dodatnem denarju in na slabo poslovanje bolnišnic že dalj časa opozarjajo. »Tu vlada veliko izbire ne bo imela, kot pa da za delovanje bolnišnic zagotovi preko 100 milijonov evrov,« je ocenil Gantar.

Če bodo ta denar zagotovili, bo to po njegovem mnenju gašenje požara, sicer pa je treba tudi pri reformnih ukrepih izbrati prave prioritete. »Takšno stanje, kot je danes, ni bilo niti v času najhujše krize, tako glede čakalnih dob kot poslovanja,« je opozoril Gantar.

Kolar Celarčeva: Ravno Desus zavira postopke

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ob pozivu koalicijske Desus, naj odstopi, pravi, da je trdno prepričana, da izpolnjuje in uresničuje zaveze iz koalicijskega sporazuma. Ugotavlja pa, da je »ravno Desus tista, ki v DZ zavira postopke pri sprejemanju zakonodaje«, ki zagotavlja dostopno in kakovostno javno zdravstvo vsem, tudi starejšim.

Ministrica ob opozorilu, da so koalicijski sporazum podpisale vse tri koalicijske stranke, tudi Desus, vrača žogico slednji, rekoč, da je imela Desus »priložnost, da bi uredila zdravstvo, ko je resor vodil njihov minister, pa ni zdržal pritiskov in je odstopil«. »Naj spomnim, da je zdravstveni resor nekaj časa vodil tudi predsednik Desus,« so ministričine besede navedli v sporočilu za javnost.

Ob tem je izpostavila, da ji je mandat za vodenje zdravstvenega resorja ponudil predsednik vlade, potrdili pa so ga poslanci.