V DZ obeležili 10. obletnico vstopa v Nato

Minister Roman Jakič: Za tretjino nižja sredstva za obrambni sistem od leta 2011 lahko resno ogrozijo njegovo vzdržnost.

Objavljeno
25. marec 2014 18.23
*iza*NATO
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Odbora državnega zbora za zunanjo politiko in obrambo sta danes na skupni seji obeležila deseto obletnico vstopa Slovenije v zvezo Nato.

Poslanci so ocenili, da je bila odločitev za vstop v zavezništvo pravilna, saj da Slovenija s tem uživa večjo varnosti, in opozorili, da se sredstva za obrambo »preveč znižujejo«.

Obrambni minister Roman Jakič je opozoril, da so za tretjino nižja sredstva za obrambni sistem od leta 2011 resno ogrozila njegovo vzdržnost, zaradi sodelovanja v operacijah pa se oprema Slovenske vojske še bolj troši in brez večjih vlaganj kmalu bo to lahko ogrozilo operativno sposobnost.

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Bogdan Benko je spomnil, da so dogodki v Ukrajini »bridko opozorilo, kaj se lahko dogaja v evroatlantskem prostoru«. »Pomembno pa je, da Nato ostaja enoten, da se ohranja solidarnost z državami, ki se počutijo ogrožene,« je še ocenil Benko.

Predsednik Evro-atlantskega sveta Slovenije Anton Bebler je izpostavil, da nam Nato omogoča najbolj vzdržen koncept kolektivne varnosti, torej da lahko za nižje stroške za obrambo dobimo veliko varnosti. Če zdaj namenja okoli odstotek bruto domačega proizvoda (BDP), je v bivši Jugoslaviji za obrambo namenjala štiri- do petkrat več, kar torej omogoča velike prihranke, poleg tega pa si Slovenija sedaj ne bi mogla več privoščiti financiranja koncepta totalne obrambe in razvoj vseh zmogljivosti vojske, je dejal profesor Bebler.

Članice Nata so se sicer zavezale, da bodo za obrambo namenjale okoli dva odstotka BDP, vendar to dosegajo le ZDA, Velika Britanija, Grčija in Estonija. Slovenija je lani za obrambo namenila 1,1 odstotka BDP, kar je celo manj kot ob vstopu pred desetimi leti, ko je za obrambo namenjala 1,5 odstotka BDP.

Poslanka SD Ljubica Jelušič je opozorila, da bi zaradi zniževanja obrambnega proračuna morali odpreti razpravo, da bi morda omejili naloge obrambnega sistema, da bi bil ta vendarle lahko učinkovit. Spomnila je, da ima pri potrjevanju sredstev vendarle veliko vlogo tudi parlament.

Franc Breznik (SDS) je pri tem opozoril, da Slovenska vojska uživa največ zaupanja med vsemi institucijami v Sloveniji. »Slovenska vojska je steber, v katerega je v največji krizi največje zaupanje, a je najslabše plačan,« je dejal. Pri tem je dodal, da je bila Slovenska vojska edini sistem, ki ga je država z osamosvojitvijo zasnovala na novo. »Vse ostalo je iz prejšnjega sistema,« je dejal Breznik in s prstom pokazal na sodstvo, šolstvo, zdravstvo in tudi bančni sistem, ki da ne kažejo tako visoke profesionalnosti in učinkovitosti kot Slovenska vojska, pa čeprav so ji izmed vseh v krizi odtegnili največ sredstev.

Jožef Horvat (NSi) je ob vsej tovrstni razpravi spomnil, da Nato sloni na skupnih vrednotah, največja pa je ohranjanje miru. Podprl je začetek razprave o financiranju obrambnega sistema in menil, da če bodo imeli poslanci pred očmi mir, bo pogled na to problematiko mnogo jasnejši.