V FJK deželne volitve

V Furlaniji - Julijski krajini so se začele dvodnevne volitve za obnovo deželnega parlamenta.

Objavljeno
21. april 2013 13.25
VOLITVE V MARIBORU
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Trst -  Na njih se bodo pomerili štirje predsedniški kandidati, novi deželni parlament pa bo zaradi ustavnih sprememb štel deset poslancev manj, kar postavlja pod vprašaj tudi izvolitev slovenskih predstavnikov.

Volišča bodo danes odprta do 22. ure, v ponedeljek pa od 7. do 15. ure. Upravičencev v petih volilnih okrožjih (Trst, Gorica, Videm, Pordenon in Tolmeč) je 1,1 milijona, volišč pa je 1374.

Danes potekajo tudi volitve za obnovo videmskega pokrajinskega sveta ter občinske volitve v 13 občinah, med katerimi je tudi Videm.

Za mesto predsednika deželne vlade se potegujejo štirje kandidati. Med temi je dosedanji predsednik Renzo Tondo, ki je FJK vodil zadnjih pet let na čelu desnosredinske koalicije, potem ko je leta 2008 presenetljivo premagal dotedanjega levosredinskega predsednika Riccarda Illyja. Njegova glavna tekmica je kandidatka levosredinske opozicije, evropska poslanka Demokratske stranke Debora Serracchiani.

Volitve bodo potekale tudi v znamenju ustavnega zakona, ki ga je italijanski parlament sprejel januarja letos in določa znižanje števila deželnih poslancev z 59 na 49. To pomeni, da je za izvolitev posameznega deželnega poslanca po novem potrebnih 25.000 glasov, doslej pa jih je zadostovalo 20.000.

Zaradi tega vlada zaskrbljenost zlasti v vrstah slovenske narodne skupnosti, kjer so prepričani, da bo s tem veliko težje izvoliti slovenske predstavnike v deželni parlament.