Cerar je preskočil Fides, za ovinkom ga čaka javni sektor

SMC je na vladi preglasovala Desus in SD, ministrica za zdravje Kolar Celarčeva lahko podpiše sporazum s Fidesom.

Objavljeno
01. december 2016 12.31
Cerar in Celarčeva v porodnišnici
Z. P., B. H.
Z. P., B. H.
Ljubljana - Kljub temu, da so danes ministri SMC preglasovali ministre Desusa in SD, do vladne krize ni prišlo. Po nujni odločitvi, kot jo je opisal premier Miro Cerar, bo lahko ministrica za zdravje podpisala sporazum s sindikatom Fides. Zaradi tega se je že oglasil Branimir Štrukelj, ki napoveduje, da se bodo z zahtevami približali zahtevam zdravnikov.

»Vlada je danes dokazala, da odločno stopa po poti sprememb na bolje,« je po potrditvi sporazuma s Fidesom izjavil premier Miro Cerar. Kot je po dolgem dnevu pojasnil, je na vladi moral zahtevati sprejem odločitve, ker da ni bilo več mogoče čakati. »Zato je bilo nujno preglasovanje na tej točki. Pa vendar, vse tri koalicijske stranke še vedno stopamo v isto smer proti istemu cilju, to je k izboljšanju kakovosti sistema javnega zdravstva za paciente, za ljudi. Od tega ne odstopamo,« je dejal Cerar.

Premier meni, da zaradi preglasovanja na vladi ni mogoče sklepati, da koalicija in vlada ne bi mogla več naprej normalno funkcionirati, razume pa, da sta koalicijska partnerja zaradi tega v nekoliko večjem nelagodju.

Predsednika Desusa Karl Erjavec in SD Dejan Židan sta včeraj dobro skrivala nelagodje. »Ni razlogov za izstop iz koalicije in ne bomo opozicija v koaliciji,« je denimo dejal Erjavec. Je pa prvak Desusa izrazil bojazen, da bo podpis sporazuma s Fidesom onemogočil »soliden dogovor« s sindikati javnega sektorja. »Sedaj je odgovornost Mira Cerarja, da nadaljuje zastavljeno pot in da se izpogaja s sindikati javnega sektorja in Fides v takšni meri, da bomo lahko sprejeli ustrezen dogovor, ki bo usklajen s socialnimi partnerji in ki bo omogočil dokončen sprejem proračuna za leto 2017,« je Erjavec opisal nastali položaj. Če dogovora s socialnimi partnerji ne bo, Desus ne bo podprl interventnega zakona. Takrat bo Cerar, je dejal Erjavec, spoznal, da se v državnem zboru šteje drugače kot na vladi, kjer so jih ministri SMC preglasovali v razmerju 9:7. Za takrat pa ne zagotavlja preživetja koalicije.

Cerar je včeraj znova poudaril, da od ministrice pričakuje, da bo v 14 dnevih predložila paket zakonov, ki prinašajo ključne nadaljnje korake v reformi zdravstvenega sistema.