»V Ljubljano smo pripravljeni poslati strokovnjake«

Svet Evrope je na Ljubljano v minulih dneh naslovil opozorila glede predlagane novele zakona o tujcih.

Objavljeno
17. januar 2017 16.20
vidic strateški forum
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Strasbourg - Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjörn Jagland je izrazil pripravljenost, da Svet Evrope sodeluje pri razpravi o spremembah predloga novele zakona o tujcih. »Takoj smo pripravljeni poslati strokovnjake v Ljubljano,« je danes slovenskim novinarjem v Strasbourgu dejal Jagland.

Jagland je iz odgovora premierja Mira Cerarja na svoje pismo, poslano prejšnji teden zaradi zadržkov Sveta Evrope do vladnega predloga novele zakona o tujcih, razbral, da je Slovenija nakazala pripravljenost na dialog.

»Zelo cenim, da je predsednik vlade resno sprejel našo pobudo pri prizadevanjih za izboljšanje zakona,« je dejal Jagland. Po njegovih besedah imajo v Svetu Evrope najboljše poznavalce tega področja in tudi prakse Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP).

Njihovo znanje je uporabno pri preprečevanju napak, ki bi lahko vodile do postopkov pred ESČP, čemur bi se morale države članice Sveta Evrope izogniti, je menil. Kot je navedel, je pred ESČP že primer z Madžarske.

Odziv na slovenski primer po njegovih besedah ni osamljen. »Ostro smo se odzvali tudi na dogajanje v drugih državah,« je dejal in med drugim omenil zaostrovanje azilne in migracijske politike na Madžarskem in v Avstriji.

Kot osnovni problem je Jagland izpostavil, da ni enotne rešitve problema migracij na ravni schengna. »Vse države bi morale prispevati k rešitvi na osnovi solidarnosti,« je dejal. Poudaril je, da je treba skrbeti za spoštovanje osnovnih načel Evropske konvencije o človekovih pravicah in ženevske konvencije glede postopkov obravnave na mejah, ki morajo biti speljani pravilno.

Jagland je priznal, da so izzivi, povezani z množičnimi migracijami, veliki. Med drugim je izpostavil mladoletnike brez spremstva, ki lahko postanejo žrtve trgovine z ljudmi in organiziranega kriminala.

»Pomembno je tudi spomniti, da človekove pravice niso vprašanje večine,« je dejal Jagland. Zato imamo konvencije, ki urejajo področje človekovih pravic, katerih podpisnice so države, ki so dolžne spoštovati njihova določila," je pojasnil.