V odboru DZ o peticiji za razrešitev Mramorja

V občinah ocenjujejo, da tolikšno zmanjšanje povprečnine pomeni vsaj 20 odstotkov manj proračunskih sredstev.

Objavljeno
15. januar 2016 09.13
Posodobljeno
15. januar 2016 10.00
vidic mramor
Mo. Z., STA
Mo. Z., STA

Ljubljana − Odbor DZ za finance in monetarno politiko bo na nujni seji danes ob 17. uri obravnaval peticijo 144 županov, s katero zahtevajo razrešitev finančnega ministra Dušana Mramorja zaradi neuskladitve glede povprečnine. Sejo so zahtevali poslanci SDS, ki prav tako podpirajo Mramorjevo razrešitev, menijo pa, da je treba vladi dati še eno možnost za dogovor z občinami.

Kot so v obrazložitvi zahteve za sklic seje zapisali v poslanski skupini SDS, so župani z zahtevo za Mramorjevo razrešitev izrazili odločen protest proti nevzdržnemu stanju, ko država neposredno krši načela pravne države. Po zakonu o financiranju občin bi namreč te morale prejeti povprečnino v višini 652,60 evra, zakon o izvrševanju proračunov za leti 2016 in 2017 pa povprečnino določa v višini 522 evrov.

V občinah ocenjujejo, da tolikšno zmanjšanje povprečnine pomeni vsaj 20 odstotkov manj proračunskih sredstev. Zaradi tega so številne občine zmanjšale ali se celo odpovedale investicijam, ki zagotavljajo državljanom najosnovnejše življenjske dobrine, kot je preskrba s pitno vodo. Nekatere občine pa se morajo za izpolnjevanje zakonskih nalog že zadolževati, so navedli v SDS.

Po njihovem mnenju je zahteva za Mramorjevo razrešitev povsem upravičena, menijo pa, da je treba dati vladi še eno možnost, da se s predstavniki združenj občin dogovori o višini ustrezne povprečnine oziroma ukrepih za znižanje stroškov občin.

Če dogovora ne bo, pa v SDS predlagajo odboru, da pozove predsednika vlade Mira Cerarja, da v DZ pošlje predlog za Mramorjevo razrešitev.