V DZ nadaljujejo z zaslišanji v primeru Teš 6

Poslanci bodo na delovnih telesih govorili tudi o dogovoru za Cimos ter sodelovanju slovenskih vojakov v Natovi operaciji v Latviji.

Objavljeno
05. februar 2017 19.41
bsa*interpelacija vlade
STA
STA

V poslanskih klopeh bo ta teden živahno. Teme bodo danes pretresala delovna telesa, med drugim bodo govorili o dogovoru za Cimos ter sodelovanju slovenskih vojakov v Natovi operaciji v Latviji. Pred člani mandatno-volilne komisije pa bo predlog za imenovanje Damijana Florjančiča za predsednika vrhovnega sodišča.

Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ bo danes na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljala o dogovoru glede Cimosa. Skladno z dogovorom bo dolg Cimosa na Hrvaškem odkupila DUTB, za kar bo v hrvaški državni proračun plačala sedem milijonov evrov, hrvaška Agencija za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAB) pa bo umaknila tožbo proti Cimosu zaradi terjatve iz 90. let, ko je Cimos pri Riječki banki najel 20 milijonov evrov posojila.

Zaslišanje Ropa in Žerjava

Zanimivo utegne biti tudi na preiskovalni komisiji DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6, na kateri bodo zaslišali nekdanjega predsednika vlade Antona Ropa ter nekdanja ministra za gospodarstvo Radovana Žerjava in Teo Petrin.

Državni svet pa bo odločal o pobudi za sprejem zahteve za oceno ustavnosti zakona o medijih s predlogom za začasno zadržanje. Pod zahtevo sta se podpisala Sindikat glasbenih urednikov Slovenije ter gospodarsko interesno združenje radiodifuznih radijskih in televizijskih medijev.

V četrtek izredna seja o prevoznikih v Avstriji

Državni zbor bo v četrtek začel izredno sejo, na kateri bodo obravnavali problematiko prevoznikov pri opravljanju dela v Avstriji.

Na izredni seji bodo na predlog poslancev SDS in NSi obravnavali priporočila vladi v zvezi s problematiko napotenih delavcev in prevoznikov za opravljanje dela v Avstriji. Poslanci teh dveh strank so izredno sejo DZ zahtevali zaradi spremenjene avstrijske delovne zakonodaje, ki od novega leta otežuje poslovanje slovenskih podjetij v Avstriji in zaostruje nadzor nad vsemi napotenimi delavci.