V SD se čudijo Vebrovim objavam

Janko Veber je po izstopu iz poslanske skupine SD začel na socialnih omrežjih z ostro kritiko vodstva SD, kar predstavlja problem v predvolilnem obdobju.

Objavljeno
04. januar 2018 16.28
bsa-kongres SD
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana - Vodilni predstavniki Socialnih demokratov so med prazniki nemo gledali v ekrane mobilnih naprav in se čudili zapisom na socialnih omrežjih, ki jih je objavljal podpredsednik stranke Janko Veber. Bo SD zaradi tega ukrepala, morda izključila Vebra? Ni še jasno.

Ko je Veber na zadnjem kongresu v Celju leta 2015 po napetem glasovanju delegatov za šest glasov premagal Bojana Kontič in postal podpredsednik stranke, se je zdelo, da ima pred seboj še bogato politično kariero v dresu SD (poslanec je od leta 1996 dalje). Kmalu zatem se je začelo lomiti. Zalomilo se je z afero Telekom, ko naj bi se po razkritju opozicijskih poslancev izkazalo, da je Veber vojaške obveščevalce uporabil v civilne namene.

Afera se je zaključila z Vebrovo odstavitvijo in od takrat se odnosi med njim in vodstvom stranke niso več vrnili v normalne vode. Janko Veber je konec lanskega decembra nato tudi javno naznanil, da zapušča poslansko skupino SD in da bo odslej deloval kot nepovezani samostojni poslanec, hkrati pa ostaja član SD.

Užaljeni in razočarani
A s tem zgodbe še ni konec, pravzaprav se je šele začela, saj je Veber pred kratkim, bolj kot z odhodom iz poslanske skupine, dolgoletne kolege v stranki šokiral z objavami na socialnih omrežjih - tarča so predsednik SD Dejan Židan, vodja poslanske skupine Matjaž Han in predvsem direktor uprave modre zavarovalnice Borut Jamnik. Vebrove objave so opremljene s fotografijami in namigi, da so omenjeni vpleteni v izginjanje državnega premoženja, ali pa z namigi, da so nekateri posamezniki služili mastne denarje v poslih z državo, odgovornost za to pa da nosita Židan in Han.

Veber nam je potrdil, da gre za njegove objave in ne anonimnega avtorja. Razloge za objave na račun vodilnih v SD utemeljuje na sledeč način: »V kolikor želimo začeti urejati razmere v državi, vsaj na področju upravljanja skupne lastnine, je treba najprej urediti razmere v svojih vrstah. Prav je, da se stvari najprej pometejo pred svojim pragom, da imaš kredibilnost pred drugimi.«

Matjaž Han včeraj še ni verjel, da so zapisi na socialnih omrežjih neposredno dejanje Janka Vebra, ker da po njegovem ne gre za »njegov stil.« Se pa zaradi napadov nanj vsekakor čuti užaljenega. »V politiki sem že marsikaj videl, a v tem primeru sem žalosten, razočaran in tudi malo prizadet. Da sem sedaj postal glavna tarča njegovih opazk na socialnih omrežjih, pri čemer sem mu ves čas pomagal, tega ne razumem,« pravi Han.

Izključitve ne bo
Kako se bodo v SD lotili problema z imenom Janko Veber, glavni tajnik Dejan Levanič, ni vedel. »V preteklosti je imel veliko priložnosti razčistiti zadeve, ni pa korektno, da sedaj o članih SD širi laži. Ne vemo, zakaj se tega loteva in kakšni so njegovi cilji, v prihodnje mu želimo veliko sreče, a zdi se, da so se naše poti dokončno razšle,« pravi Levanič. V SD ne razmišljajo, da bi sprožali postopkov izključitve (kot pred leti NSi proti podpredsedniku stranke Alešu Hojsu), ker se nameravajo bolj osredotočiti na volilno kampanjo, pravi Levanič.

S sprožanjem postopkov zoper njega v stranki, bi mu le po nepotrebnem delali uslugo, dodaja glavni tajnik SD. Na opazko, da gre v tem primeru vendarle za podpredsednika stranke, ki je dobil izdatno podporo na kongresu, Levanič odgovarja, da je pred tremi leti nastopal z drugačnimi sporočili, kot jih danes širi, zato dvomi, da bi lahko Vebrovi nastopi povzročili razkol v SD.

Veber o svoji prihodnosti pravi, da skuša okoli sebe zbrati čim več intelektualcev in predstavnikov civilne družbe, ki bi v prihodnje nagovarjala javnost s programom o zaščiti družbene lastnine. To sovpada z napovedmi, da se na levici oblikuje nova koalicija radikalno levih sil, v katerih bi bili ostanki Združene levice, Demorkatična stranka dela in posamezniki. Če bo prišlo do tega, bo zanimivo opazovati, kakšno vlogo bo v njej imel Veber in kako se bodo na to odzvali v stranki Levica in SD.

Povezane vsebine