Novela zakona o tujcih razdvaja SMC

Simona Kustec Lipicer: Delali bomo na tem, da bomo v stranki enotni. Velik kritik ostaja Milan Brglez.

Objavljeno
19. januar 2017 14.28
vidic smc
N. Č., STA
N. Č., STA

Ljubljana - Novela zakona o tujcih, ki jo je vlada sicer že potrdila, je deležna številnih domačih in mednarodnih kritik zaradi domnevne neustavnosti. Z njo se v popolnosti ne strinjajo niti v največji stranki SMC, ki je novelo preko svoje notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar tudi spisala. Eden najvidnejših kritikov zakona ostaja predsednik DZ in podpredsednik SMC Milan Brglez.

Po besedah vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer bodo enotnost in usklajenost v stranki poskušali doseči z dopolnili k predlogu zakona. Predvidevali naj bi ukrep ob množičnih migracijah, ki pomenijo veliko in splošno nevarnost. Predlagali naj bi, da ministrstvo za notranje zadeve pripravi oceno možnih posledic spremenjenih razmer na področju migracij, ki vplivajo ali bi lahko vplivale na ogroženost organiziranega življenja skupnosti v državi. Predvidena naj bi bila tudi individualna obravnava prosilcev za azil.

Kaj predlaga trenutna novela zakona? Preberite v članku Kljub dvomom o ustavnosti vlada predlagala zakon o tujcih

Poslanci bodo o noveli odločali na seji, ki se bo začela v ponedeljek. Še prej (danes) se bo o zakonu usklajevala stranka SMC in koalicija, jutri pa je na to temo predvidena še seja odbora za notranje zadeve.

»Ne gre nam za to, ali je SMC usklajena ali ne. Gre za to, ali je zakonodaja usklajena z ustavo in deklaracijami,« je dejal predsednik SD Dejan Židan in dodal, da bodo očitno potrebni popravki zakona. V SD bodo podprli vse popravke, ki bodo šli v smeri, da zagotovijo ustavnost in spoštovanje širšega pravnega reda, je napovedal. Pomislekom, ki jih ima predsednik DZ Brglez, bodo v SD prisluhnili in jih upoštevali.

Podpredsednik Desusa Tomaž Gantar pa je na vprašanje, kako komentira postopke sprejemanja zakona, odgovoril s širšo oceno sprejemanja zakonov ter postopke označil za neresne. Dodal je, da sprejemajo resne zakone, ki niso deležni javne obravnave, ki se pripravljajo v tajnosti in neusklajeno. »Poskuša pa se s spretnimi piar potezami zadeve drugače prikazati in pokriti. Vsak, ki si samo upa pomisliti drugače, je nasprotnik in to ni prava pot, da pridemo do dobrih rezultatov,« je bil oster Gantar.

Preberite tudi

* Zakon o tujcih in slaba vest oblasti