Erjavec: Triglav naj bo strateška naložba ali pa strategije sploh ne bo

Prvak Desusa je bil po seji vlade in koalicijskem srečanju jasen: v strategiji bo pisalo, da je ZT strateška naložba.

Objavljeno
21. maj 2015 17.38
tlo*Erjavec
Z. P., notranja politika, STA
Z. P., notranja politika, STA

Ljubljana − Koalicija ne bo v težavah zaradi strategije upravljanja državnih naložb, je dejal prvak Desusa Karl Erjavec, ker »ko bo sprejeta, bo v njej pisalo, da je Zavarovalnica Triglav strateška naložba«.

Pred tednom dni so nastali zapleti na relaciji med vlado in Desusom zaradi klasifikacije Zavarovalnice Triglav v procesu sprejemanja strategije upravljanja državnih naložb − medtem ko si ministrstvo za finance prizadeva, da bi zavarovalnico opredelili kot začasno strateško naložbo, ki bi jo čez čas lahko opredelili kot pomembno naložbo (in s tem možne odprodaje deleža ali celo krepitve), s čimer se je Desus najprej strinjal, je Erjavec iz tujine pred tednom dni vse skupaj blokiral.

O tem sta se v sredo sestala s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem, ki je takrat dejal, da bodo nadaljevali dialog in bodo iskali kompromise. Erjavec po včerajšnjem koalicijskim srečanjem še bolj odločno vztraja, da mora ostati ZT strateška naložba, 34-odstotni delež, ki je v lasti pokojninskega zavoda, pa prenesti v pokojninski sklad. Glede na to, da je Erjavec to stališče ponovil po koalicijskem srečanju, so po sestanku očitno dosegli določen dogovor, da bodo vsa nerešena vprašanja okoli klasifikacije ZT reševali v parlamentarni proceduri, saj je strategija po potrditvi na vladi že v državnem zboru.

Erjavec je dejal, da bodo v tem postopku predlagali spremembe, da bi dosegli prekvalifikacijo ZT, pri tem pa pričakuje, da se bodo v koaliciji uskladili. To bi lahko potrjevale tudi besede vodje poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, ki je dejala, da bodo vložili vse napore, da se pri tem v koaliciji uskladijo in na koncu strategijo v državnem zboru tudi potrdijo.