V vladi bodo trije novi ministri

Ministrski kandidati: Tina Komel odhaja iz vlade. Koalicija brez pripomb na Metoda Dragonjo.

Objavljeno
09. februar 2014 21.38
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika
Ljubljana – Čeprav uradne potrditve iz kabineta predsednice vlade Alenke Bratušek še ni bilo, ni več nobenega dvoma, da je premierka po dveh mesecih le našla kandidata za dve prazni ministrski mesti in ju bo parlamentu verjetno predlagala jutri.

To potrjujeta molk iz Gregorčičeve – kabinet namreč novice ni »ne zanikal ne potrdil« – in izjava premierke, da je »kandidatka za ministrico za zdravje že znana«. To naj bi bila zdravnica dr. Alenka Trop Skaza. Razlog, da Bratuškova odlaša z uradno objavo imen obeh kandidatov, je menjava na tretjem resorju, ki jo je v petek očitno le dosegel predsednik Desusa Karl Erjavec. Da bi upokojenska stranka, ki se je pred tem odrekla ministrstvu za zdravje, dobila ministrstvo za Slovence po svetu, se bo namreč morala posloviti sedanja ministrica Tina Komel, sicer članica PS. Erjavec nam je tako včeraj povedal, da bi bil za Desus resor za Slovence po svetu »optimalna rešitev glede na dano situacijo in glede na morebitne kandidate za posamezne resorje« in dodal: »V torek bo vse jasno.«

Klavora ne bo minister

Danes bi se torej morala odločiti ministrica Komelova. Včeraj nam je na vprašanje, ali se je že pogovorila s premierko o morebitnem odhodu, odgovorila, da »žal ni še nič novega«. Toda po naših informacijah je odprto le še, ali se bo ministrica, ki je bila izvoljena za poslanko, vrnila v parlament. Nobenega dvoma ni, da bi kar dva nekdanja ministra v poslanski skupini, ki sta morala oditi neprostovoljno, Bratuškovi in tesni koalicijski večini lahko povzročila precej težav. Poleg tega oba, Komelova in Stepišnik, sodita v krog zaveznikov ustanovitelja stranke Zorana Jankovića, zato je pričakovati, da bo vrh PS predlagal Komelovi dovolj zanimivo ponudbo, da se bo poslanskemu mestu lahko odrekla.

Kdo je adut Desusa, ki bo prevzel resor za Slovence po svetu, Erjavec ni povedal, so pa krogi blizu stranke potrdili, da to ne bo nekdanji poslanec Vasja Klavora.

Brez politični zapletov

Po naših informacijah oba kandidata za nova ministra nista bila prva izbira predsednice vlade. Velikega zanimanja za vstop v vlado manj kot dve leti pred iztekom mandata očitno ni bilo. Premierka se je, po naših podatkih, o morebitnem prevzemu ministrstva za zdravje pogovarjala tudi z Metodo Dodič Fikfak, predstojnico inštituta za medicino dela na ljubljanskem Kliničnem centru, morebitnih kandidatov za prevzem gospodarskega ministrstva pa je bilo še več.

Vendar pa prvi odzivi v koaliciji kažejo, da političnih zapletov tako kot v primeru Igorja Šoltesa, zdaj ne bo. Igor Lukšič (SD) vztraja, da v vlado ne sodi predsednik stranke, ki ni v koaliciji. Dragonja politično ni aktiven, poleg tega je »kot minister svoje delo opravljal korektno«. Za zdaj je še zadržan Gregor Virant (DL), ki pravi, da »bomo zbrali informacije in sporočili stališče«. Karl Erjavec pa je takoj povedal, da z obema kandidatoma Desus nima težav.

Nekdanji prvi mož Leka je bil sicer obtožen, da je leta 1992 neupravičeno nakazal 630.000 in nato še več kot dva milijona in pol takratnih tolarjev na žiroračun družbe Herties, na katerem se je zbiral denar za volilno kampanjo SLS. Na sodišču je bil oproščen, vendar dela sodnega procesa niso mogli izpeljati zaradi zastaranja. A Erjavec pravi, da je odgovorna za morebitna bremena kandidata iz preteklosti PS, ki ga bo predlagala.

Kandidaturo Dragonje so za zdaj z naklonjenostjo sprejeli tudi v Gospodarski in Obrtni zbornici, kjer menijo, da bi bil lahko »močan gospodarski minister«.