Za veleposlanico v Zagreb odhaja Smilja Knez

V Zagrebu končno z veleposlanico. Mesto bo zasedla verjetno že v prvi polovici februarja.

Objavljeno
28. januar 2016 18.59
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana – Kmalu, verjetno že v prvi polovici februarja, bo veleposlaniško mesto v Zagrebu zasedla Smilja Knez. Po petih mesecih praznine bo imela Slovenija v Zagrebu diplomata z vsemi pooblastili.

Smilja Knez je po treh mesecih, odkar je bil v njenem primeru končan postopek izbora v Sloveniji, v sredo prejela agrema iz Zagreba. Hrvaška se je že lani strinjala, da lahko Slovenijo zastopa Aleksander Geržina, a si je ta tik pred odhodom premislil in odstopil od namere po nadaljevanju diplomatske kariere v Zagrebu zaradi nepodpore dela slovenske politike, potem ko se je znašel v vrtincu afere po odkritju nepravilnosti na slovenskih diplomatskih predstavništvih.

Slovensko veleposlaništvo v Zagrebu je v strukturi diplomatsko-konzularnih predstavništev med strateško in interesno pomembnejšimi, saj imata državi kljub večkrat poudarjenim dobrim odnosom še vedno veliko nerešenih vprašanj. Zgolj zaradi žičnate ograje na južni meji je Hrvaška posredovala Sloveniji več ostrih diplomatskih not. Še vedno je aktualno reševanje mejnega spora, saj se je Hrvaška zaradi prisluškovalne afere slovenski agentki in nekdanjemu slovenskemu arbitru odločila odstopiti od mednarodne pogodbe, h kateri se je zavezal hrvaški sabor, v Sloveniji pa je sporazum dobil potrditev na referendumu.

Zadržana doktorica

Ker je slovensko veleposlaništvo v Zagrebu eno izmed ključnih pri izvajanju zunanje politike, je bilo vprašanje veleposlanika na Hrvaškem ena bolj varovanih skrivnosti. Med mogočimi kandidati se je pojavljal tudi nekdanji evropski poslanec in sedanji veleposlanik pri vojaški zvezi Nato Jelko Kacin. V igri je bil tudi nekdanji veleposlanik v Rimu Iztok Mirošič, na koncu je bila po neuspehu z Geržino izbrana Smilja Knez, ki je bila do sredine lanskega leta veleposlanica v Pragi. Knezova je karierna diplomatka, velja za bolj zadržano, popolno nasprotje od, denimo, njenega predhodnika Vojka Volka. Je doktorica družbenih ved, leta 2013 je uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo na fakulteti za družbene vede pri profesorju Iztoku Simonitiju z naslovom Vloga nedržavnih akterjev pri mediaciji v mednarodnih oboroženih konfliktih.