Alenka Bratušek predsednica stranke Zavezništvo AB (ZaAB)

Podpredsedniki: Peter Vilfan, Robert Golob in Maša Kociper. Politično zavezništvo pozdravili v SD, Verjamem in Zaresu.

Objavljeno
30. maj 2014 20.29
Posodobljeno
31. maj 2014 06.00
DZ
An. B., Z. P., notranja politika; Ni. Č, Delo.si
An. B., Z. P., notranja politika; Ni. Č, Delo.si

Ljubljana – Po porazu na kongresu Pozitivne Slovenije, ločitvi od Zorana Jankovića in padcu njene vlade je Alenka Bratušek danes ustanovila lastno stranko Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB). V Staro mestno elektrarno v Ljubljani jo je prišlo podpreti 256 ustanovnih članov. 

»V imenu stranke ne vidite le inicialke mojega imena, ampak prvi dve črki abecede, ki pomenita začetek novega,« je dejala na ustanovnem kongresu. 

S svojo stranko namerava sodelovati na predčasnih parlamentarnih volitvah in se tudi povezovati z drugimi strankami na t. i. levi sredini.

V političnem prostoru se bo, kot je povedala, zavzemala za čiste račune, za delo za mlade ter za enakopravnost žensk. Središče njihovega poslanstva je po besedah Bratuškove sočutje in svobodomiselnost, politično pa želijo ohraniti tako socialno kot liberalno noto.

Na kongres, ki bo le šest tednov pred volitvami, je nekdanja premierka povabila tudi možne politične zaveznike. Podporo v zavezništvu so ji izkazali Igor Šoltes (Verjamem), Tanja Fajon (SD) in Darja Radič (Zares). Državljanska lista (DL) po besedah predstavnika za stike z javnostjo v zavezništvo ni bila povabljena, zato stališča do danes ustanovljene stranke še nimajo, je dejal za Delo. Na sam kongres Zavezništva AB je Saša Markovič, ki stranko DL vodi do kongresa, sicer bila povabljena, a se je opravičila.

Bratuškova spodbuja povezovanje s številnimi strankami, s katerimi bi Zavezništvo AB lahko sklenilo koalicijski dogovor ali pa nastopilo na skupni listi. Čeprav pravi, da bo nova stranka socialno-liberalna, se je pripravljena povezati tudi z levo socialno demokracijo, ki pa je že napovedala koalicijo z Desusom.

14:10

Uradni del ustanovnega kongresa se je končal, sledi druženje ob glasbi zasedbe Fake Orchestra.

13:50

Podpredsedniki Zavezništva AB so postali Peter Vilfan, Robert Golob in Maša Kociper.

V Svet stranke so bili izvoljeni: Stojan Pelko, Jani Möderndorfer, Roman Jakič, Metod Dragonja, Maja Dimitrovski, Jerko Čehovin, Darko Jazbec, Aljoša Jerič, Jože Kunič, Alenka Pavlič, Alojz Potočnik, Simon Crlec, Matija Sevšek, Marko Bandelli, Leja Vehovec, Rasim Ahmetović, Zoran Bosančić, Mirjam Bon Klanjšček, Jernej Pavlič in Sandra Oberlajt.

13:00

Vrstijo se govori ustanovnih članov. Med vidnejšimi je Miran Goslar, »oče Mercatorja«, ki je pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami leta 2011 podprl stranko Zorana Jankovića Pozitivna Slovenija, nato pa je bil letos kritičen do namere Jankovića, da se vrne na vrh PS.

Goslar: »Alenka Bratušek je v več kot letu dni dokazala, da je sposobna in poštena. Za zmago na volitvah bo treba poiskati zaveznike in premagati pomisleke. Z zavezniki bo treba oblikovati zmagovito koalicijo pred volitvami, lahko jo tudi po volitvah, a to je bolj tvegano. «

12:20

Alenko Bratušek so soglasno - brez glasu proti - izvolili za predsednico nove stranke Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB).

12:00

Alenka Bratušek: »Zgodovina je polna voditeljev, ki jih je odneslo v samodrštvo, korupcijo in osamo. Poskusimo drugače. (...) Na novo hočem zasnovati politično zavezništvo tudi zato, da mi ne bi bilo več treba tolikokrat slišati 'tega se pa ne da'. (...) V imenu stranke ne vidite le inicialke mojega imena, ampak prvi dve črki abecede, ki pomenita začetek novega. (...) Ne bom slepo vztrajala na privatizaciji - a ne bom se odpovedala iskanju nujnega razvojnega kapitala za naša podjetja.«

Če bi stranka ZaAB uspela zmagati na volitvah, bi imela v svoji vladi polovico ministric, je povedala Bratuškova.

11:55

Statut nove stranke so člani soglasno sprejeli: »Prizadevamo si za demokratično, gospodarsko uspešno, solidarno, socialno pravično in prijazno Slovenijo,« so sporočili.

11:50

Novoizvoljeni evropski poslanec Igor Šoltes (Verjamem): »Čas je za prenovo političnega parketa. Povezovanje lahko prinese izhod iz krize. Iščemo načine in oblike takega delovanja«.

11:45

Evropska poslanka Tanja Fajon (SD): Veseli me, da poudarjate podobne vrednote kot Socialni demokrati. Sodelovanje je edina možnost za napredek.

11: 49

Politična smer Zavezništva Alenke Bratušek je jasna, zbrane v videonagovoru nagovarjajo številni člani evropske skupine liberalcev ALDE: Graham Watson, Angelika Mlinar, Guy Verhofstadt predsednik nizozemske vlade Mark Rutte in premier Luksemburga Xavier Bettel. Prisotne je nagovoril tudi evropski komisar Janez Potočnik, ki je podprl prizadevanja za povezovanja strank in dejal, da upa, da bo stranka Bratuškove postala pomemben vezni člen.

11:36

Darja Radič (Zares) je Bratuškovi podarila rožo za družinsko srečo. Pozdravila je pobudo po povezovanju strank leve sredine. »Čas osebnih ambicij in egoizma majhnih razlik je minil. Pripravljeni smo aktivno sodelovati v procesu povezovanj,« je dejala zbranim.

11:00

Po programu je predviden videonagovor predstavnikov iz Luksemburga in Belgije. Oglasilo se bo šest evropskih liberalcev, med njimi Guy Verhofstadt in predvidoma tudi evropski komisar Janez Potočnik.

Predlagan dnevni red: izvolitev organov kongresa in sprejem poslovnika, pozdrav gostov, sprejem statuta, volitve predsednice stranke, predstavitev programskih izhodišč in sprejem resolucije, volitve ostalih organov stranke.

10:50

Alenka Bratušek je ob prihodu dejala, da je njihov cilj sočutna, svobodomiselna Slovenija, ljudje, ki jim gre za državo. »Vabljeni vsi, ki ne postavljajo na prvo mesto sebe, ampak najprej gledajo na drugega,« je dejala.

10: 45 Udeleženci kongresa

Približno 256 ustanovnih članov je prišlo v Staro elektrarno v Ljubljani, kjer se bo danes ustanovila nova stranka. Kaže, da je dvorana premajhna za vse, ki bi se kongresa radi udeležili. Alenka Bratušek je do danes sicer zbrala približno 1100 podpisov za ustanovitev stranke.

Med udeleženci so ministri v odstopu Roman Jakič (obramba), Uroš Grilc (kultura) in Metod Dragonja (gospodarstvo), državna sekretarka Tamara Vonta in vseh deset poslancev iz poslanske skupine nepovezanih poslancev. Prišla naj bi tudi poslanca Alojz Potočnik in Brane Golubovič.

Finančnega ministra Uroša Čuferja ni med udeleženci, čeprav je dobil vabilo. Kot kaže se tudi tokrat v stranko ne bo včlanil. Čufer je bil sicer minister iz kvote PS, a nikoli njen član.

Med udeleženci je tudi Miran Goslar, oče Mercatorja, ki je bil nedavno zelo kritičen do namere Zorana Jankovića, da se vrne na vrh PS. Na kongres sicer ni prišel kot povabljenec, ampak kot ustanovni član stranke.

Na kongres je prišel tudi Igor Šoltes iz društva Verjamem, predstavnika SD Tanja Fajon in Matjaž Han ter Darja Radič iz Zaresa. Šoltes in Fajonova sta sicer novo izvoljena evropska poslanca, Radičeva pa je bila na evropskih volitvah neuspešna.

Kot gost se je kongresa udeležil tudi minister za Slovence po svetu Gorazd Žmauc (Desus).

Novo stranko je prišla pozdraviti tudi bodoča evropska poslanka Angelika Mlinar (NEOS).

6:00 Med povabljenimi Solidarnost, Stranka mladih in Zares

Po prvem sestanku, ki ga je sklicala Bratuškova, so bili povabljeni predstavniki strank še zelo previdni, Miro Cerar pa se ga ni udeležil. Na kongres so, po naših informacijah, bile povabljene vse skupine, s katerimi se je Bratuškova že sestala. Med njimi Solidarnost, Stranka mladih, Zares, pa tudi Igor Šoltes in Miro Cerar. Prvi se bo verjetno dogodka udeležil, Cerar pa vztraja, da se do ustanovitve svoje stranke – prihodnji ponedeljek v Ljubljani – politično ne bo izpostavljal, zato ga verjetno tudi na kongres Zavezništva ne bo. Ali je to že napoved, da je projekt zavezništva Bratušek - Šoltes - Cerar, ki bi imel po javnomnenjskih anketah visoko podporo, že padel v vodo, bo jasno po kongresu Cerarjeve stranke.