V živo: Na izredni seji izglasovana nova vlada

Dobili smo 11. slovensko vlado.  Navzočih je bilo 88, za je bilo 52, proti pa je bilo 35 poslancev in poslank.

Objavljeno
20. marec 2013 07.47
Posodobljeno
20. marec 2013 11.00
DZ - 31. izredna seja DZ
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, An. B., notranja politika
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, An. B., notranja politika

Ljubljana - Potem ko so kandidati za ministre v preteklih dveh dnevih uspešno prestali zaslišanje, bo danes mandatarka Alenka Bratušek listo kandidatov predstavila državnemu zboru. Predvidena je 9-urna predstavitev stališč in razprava med poslanci.

20:00

Konec razprave poslancev in poslank in začetek glasovanja o ministrih

Pukšič je pred glasovanje želel obrazložiti glas. Glasovanje je sicer javno.

Pukšič: Glasoval bom proti. Danes so nekateri govorili o tem, kaj je sramota. Sramota so tisti poslanci in poslanke, ki podpirajo Zorana Jankovića, ki je tako obremenjen s korupcijskimi tveganji.

Glasovanje:

Navzočih je bilo 88, za je bilo 52, proti pa je bilo 35 poslancev in poslank.

Nova ministrska ekipa (navedena v okvirčku) podaja prisege.

Razprava v DZ

V DZ poteka razprava poslank in poslancev, ki naj bi po besedah Janija Möderndorfer trajala manj kot 9 ur. Novo vlado bi lahko dobili že ob 20. uri.

18:30

Eva Irgl: »Zoran Janković je danes napredoval, postal je stric iz ozadja«. Mandatarki želi, da ne bi bila le lutka v rokah drugih.

(Zoran Janković je danes odstopil z mesta predsednika PS).

Franc Pukšič je povzel besede Egona Zakrajška, ki so jih danes objavile Finance, o zadnji slovenski vladi: »To je zadnja slovenska vlada, naslednjo bo delegirala evropska trojka.« Po njegovem mnenju bomo stisnjeni v kot, zamrznjeni bodo vsi prihranki državljanov. Zakrajšek je po njegovem mnenju nekdo, ki se spozna na finance in številke.

Alenka Bratušek je spomnila, da Zakrajšek že nekaj časa govori, da bo Slovenija morala zaprositi za mednarodno finančno pomoč, pa takrat tisti poslanci, ki danes pred nastopom nove vlade strašijo s takim scenarijem, tega niso želeli slišati.

»Če ste danes prepričani, da moramo po pomoč, upam, da se spomnite, kdo je Slovenijo vodil zadnje leto,« je še dejala Bratuškova.

17:30

Predsednica NSi Ljudmila Novak novi koaliciji ne pripisuje »dolgega roka trajanja«. Kot je dejala ob robu seje DZ, imajo nekatere partnerice notranje strankarske težave, nekateri predsedniki strank pa so bili že prej nestabilni, zato meni, da bodo imeli težko delo z medsebojnim dogovarjanjem. Ministrski ekipi je zaželela, da bi bila »homogena in uspešna ter da bi dostojno opravila svojo nalogo«.

Mandatarka Alenka Bratušek je bila sicer danes na seji zelo ostra do izjav Novakove, ki je nedavno o svoji naslednici Tini Komel dejala, da bi urad za Slovence v zamejstvu »moral voditi nekdo, ki nosi slovenstvo v srcu«, in ne »nekdo, ki se opredeljuje za pripadnika italijanske narodne skupnosti«. Bratuškova je komentirala, da je bilo to, kar se ji je zareklo glede Komelove, »nedopustno in onstran vseh civilizacijskih standardov«.

Novakova je odvrnila, da je bila njena izjava »veliko bolj nestrpna« od njene »zelo spoštljive izjave do Komelove«.

Podpora strank novi vladi

Po predstavitvi poslanskih skupin so podporo novi vladi danes doslej pričakovano napovedali v SD, DL, Desus, PS, nepovezani poslanec Borut Ambrožič in poslanca narodnih skupnosti.

Poslanca madžarske in italijanske skupnosti bosta listo ministrov podprla. »Sprejeti je treba upanje, da bodo ministri kos nalogam,« je dejal László Göncz.

V SLS za novo vlado ne bodo glasovali, napovedujejo pa »podporo pri rešitvah za gospodarsko krizo«, je dejal Mihael Prevc.

Matej Tonin (NSi) je dejal, da novi vladi želijo dobro, a je ne bodo podprli. »Pričakovali smo boljšo politiko, dobili pa smo politiko neznanih obrazov,« je dejal. »Cilji v koalicijski pogodbi ne odstopajo od ciljev naše vlade, s tem da smo mi jasno napisali pot do teh ciljev, vam pa je očitno zmanjkalo časa, da bi to konkretizirali.«

Jože Tanko (SDS) je dejal, da bodo v stranki glasovali proti, saj upanja, da bo vlada s tako nizko integriteto delovala učinkovito, ni veliko. Pri tem je med drugim omenil »obremenjenost« mandatarke Alenke Bratušek z sumom plagiatorstva njene magistrske naloge.

14:08

Franc Pukšič (SLS) sejo spremlja z balkona DZ in ne s poslanske klopi. »Tako slaba vlada si ne zasluži moje prisotnosti,« je dejal. Vseeno pa je prišel na govornico, ko je kot vodja Komisije za odnose Slovenci v zamejstvu in po svetu po protokolu predstavil poročilo matičnega odbora o kandidatki za ministrico Tini Komel. Po predstavitvi se je vrnil nazaj na balkon DZ.

13:20

Nova vlada se bo po besedah Vodje PS Janija Möderndorferja na ustanovni seji sestala v četrtek. Möderndorfer meni, da bo razprava danes nekoliko krajša, zato računa, da bi novo vlado lahko dobili že do 20. ure.

13:01

Pred državnim zborom je še vedno nekaj deset protestnikov, ki z velikim napisom sporoča: »Ta vlada je plagiat«.

12:30 Bratuškova predstavi ključne naloge ministrov

Infrastruktura: Pospešeno črpanje kohezijskih sredstev.

Dokončani projekti: HE Sava, Teš 6, energetika v Zasavju, tretji pomol Luke Koper, poglobitev morskega dna, energetska sanacija stavb, vetrna industrija.

Cene električne energije nižje za 10 odstotkov, nižje tudi cene zemeljskega plina, reorganizacija železnice, poudarek stanovanjskega problema za mlade.

Pravosodje: Možnost ukinitve okrajnih sodišč.

Socialne zadeve: Zniževanje stopnje brezposelnosti s socialnim podjetništvom. Urediti področje invalidske in študentske politike.

Kmetijstvo: Povečanje proizvodnje kakovostne, varne in cenovno konkurenčne hrane; Nizkoogljično gospodarstvo, zaščita kmetijskih zemljišč, promocija slovenske hrane, boljši izkoristek gozda in vzpostavitev gozdno-lesne industrije.

Šport, znanost: Skrb za kakovostno javno šolstvo; stabilno financiranje visokošolskih programov.

Zunanje zadeve: Spoštovanje zavez o nasledstvu SFRJ; diplomatska-konzularna mreža se ne bo zmanjševala.

• Več o ključnih nalogah posameznih ministrstev so kandidati za ministre predstavili v preteklih dveh dnevih. V prispevkih: 2. dan: kandidati za ministre se predstavijo in Kandidati za ministre se predstavijo

12:05 Alenka Bratušek predstavi prioritete vlade

Mandatarka Alenka Bratušek je uvodoma predstavila prioritete vlade, kakor so jih predvideli že v koalicijski pogodbi. Prva prioriteta: umiritev političnih strasti in strpen dialog.

Napovedala je strokovnjake v SDH in nadaljevanje sanacije bank, a v drugačni obliki.

»Javne finance bomo konsolidirali in po potrebi dvignili DDV.«

»Dejstva, da se lotevamo samoomejenega mandata, ne vidim kot slabost. Edini smisel kratkoročnih ukrepov so dolgoročne posledice.«

»Javnost je vladi postavila dve težki zahtevi - resen preobrat na gospodarsko-socialnem področju in čimprejšnje predčasne volitve.«

»V vladi so kandidati, ki so bili pripravljeni prevzeti breme v kratkih rokih. A nismo izgubili strokovnjakov. Vključila jih bom v strokovne svete, ki jih bom oblikovala kot predsednica vlade.«

»Posebej bom pozorna na tri področja: položaj mladih, vlaganja v raziskave in razvoj, boljša vloga žensk v družbenem življenju.«

»Zavezujem se, da bom v enem letu vložila zaupnico naši vladi in z njo preverila podporo. Mandat vlade brez demokratičnih volitev je nujno omejen mandat. V tem času moramo okrepitev zaupanje ljudi in dvigniti volilno udeležbo. Lotili se moramo tudi spremembo volilne zakonodaje.«

»Ne želimo rušiti vlade Janeza Janše. Želimo si nekaj novega, boljšega. Pri tem je ključno, da ni dovolj samo proti, graditi moramo pozitivno alternativo krizi - spodbujanje socialnega podjetništva, ekološki razvoj, nova zelena delovna mesta. Hočemo biti tisti, ki gradimo. Želimo si vlado ustvarjalnega nemira.«

»Slovenija je del velike evropske zgodbe, a tudi del velike evropske zmote, kako bomo zgolj z varčevanjem rešili sebe in svet. Zdaj moramo skupaj najti skupne rešitve. Zglede in izzive lahko iščemo vsepovsod, a rešitve bomo morali najti doma. In imamo jih. V strokovnih ljudeh, v dobrih praksah, v številnih izkušnjah in svežih idejah.«

»V ekipi smo tri ženske, trije magistri in šest doktorjev znanosti. Dovolj smo stari, da vemo, kako se svet vrti, in dovolj mladi, da verjamemo, da ga lahko spremenimo.«

12:00

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je dejal, da pri današnjem glasovanju o novi vladi ne pričakuje zapletov, kljub medijskim zgodbam o Igorju Maherju (DL), ki naj bi bil lastnik črne gradnje.

Möderndorfer tudi pričakuje, da bo današnja razprava trajala uro in pol manj od predvidene. Predvidena je namreč več kot 9-urna razprava.

O zgodbi Maherja:» O tem smo se pogovarjali, stališča pa bomo sprejeli, ko se bomo z njim pogovorili tudi osebno. Takrat bomo videli, kaj je res in kaj ni. Dajmo najprej priložnost, vlado sestavimo, minister pa se bo moral o tem pogovoriti tudi z mandatarko Alenko Bratušek. Ona se bo nato odločila, a ne na podlagi medijev, ampak na podlagi razgovorov, kaj je res in kaj ni res ni res,« je dejal Möderndorfer.

***

Dogajanje iz Državnega zbora spremljamo tudi na tviterju. Dogajanje spremlja tudi @DeloMario