Vajgl ni kršil kodeksa evropskih poslancev

Posebna komisija EP, ki je pregledala lansko opazovalno misijo Vajgla v Azerbajdžanu, je končala svoje delo.

Objavljeno
11. marec 2014 20.30
Ivo Vajgl
An. B., K. Š., notranja politika
An. B., K. Š., notranja politika

Ljubljana, Strasbourg – Posebna komisija evropskega parlamenta (EP) za etična vprašanja, ki je pregledala lansko opazovalno misijo Iva Vajgla v Azerbajdžanu, je končala svoje delo. Evropski poslanec, ki bo maja znova kandidiral za položaj, zagotavlja, da nepravilnosti niso ugotovili.

»Obveščen sem, da je postopek zaključen in da posvetovalni odbor v zvezi z mano ni predlagal nikakršne sankcije, kar sem tudi pričakoval in napovedal,« je dejal nekdanji član Zaresa, zdaj pa kandidat Desusa. Na naše vprašanje, ali je bilo o tem napisano poročilo in ali ga lahko vidimo, je odgovoril nikalno. »Zadeva je interna, mene so le obvestili o tem. Zadeva je zaključena, to meni zadostuje in to bi moralo zadostovati tudi vam,« je dejal.

Iva Vajgla in osem evropskih poslancev iz drugih držav so preiskovali zaradi opazovalne misije zadnjih predsedniških volitev, češ da obiska ni prijavil, čeprav tako velevajo julija lani sprejeta pravila evropskega parlamenta. Kot je že pred časom pojasnil za Delo, si je letalsko karta plačal sam, kratko bivanje v Bakuju pa mu je financirala belgijska nevladna organizacija EAEO, v kateri deluje vrsta evropskih političnih zaveznikov Azerbajdžana.

Z dilemo, ali so bile pri tem kakršne koli nepravilnosti, se je ukvarjal posvetovalni odbor za etična vprašanja v evropskem parlamentu. Običajno je procedura takšna, da na podlagi ugotovitev odbor izda določena priporočila, ki jih predloži predsedniku parlamenta Martinu Schultzu. Ta pa po tem sam odloči, kako ukrepati in ali morda odrediti kakšne sankcije, opozorila oziroma opomine. Tokrat odbor ni izdal priporočil, ker niso ugotovili nepravilnosti.