Valicon: Jankovića kot mandatarja bi podprlo 49 odstotkov volivcev

V javnomnenjski raziskavi kandidat za mandatarja ne bi dobil večinske podpore. Vprašane razočaral Gregor Virant.

Objavljeno
17. januar 2012 17.06
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Ljubljana - Po javnomnenjski razikavi Valicona Zoran Janković tudi med volivci ne bi dobil večinske podpore ob glasovanju za predsednika vlade. Gregor Virant je tisti, ki je najbolj razočaral volivce, najbolj prijetno pa je presenetila SD.

Zorana Jankovića bi, če bi bili preteklo sredo na mestu poslancev, podprlo 49% vprašanih. Dobra tretjina tistih, ki so na zadnjih volitvah svoj glas zaupali Državljanski listi Gregorja Viranta pravi, da jih je ravno ta stranka s svojimi dejanji v prvem mesecu in pol po volitvah najbolj razočarala.

Na celotni populaciji volivcev iz zadnjih volitev je takšnih sicer 45%. Najbolj prijetno pa je volivce vseh strank presenetila SD Boruta Pahorja (15%). Če bi bile volitve preteklo nedeljo, bi največ izgubili Lista Gregorja Viranta in DeSUS, kaže raziskava Valicona.

Podpora predlaganemu mandatarju

Če bi bili preteklo sredo na mestu poslancev, bi jih 49% podprlo Zorana Jankovića kot mandatarja nove vlade, 29% bi jih glasovalo proti, 12% bi se jih vzdržalo, medtem ko je 11% vprašanih izbralo možnost, da ne bi prevzeli glasovnice.

Za potezo, za katero so se odločile določene stranke, ki niso prevzele glasovnic, 38% vprašanih meni, da je korektna, da je to njihova pravica, medtem ko se preostalih 62% s tem ne strinja in meni, da je takšna poteza nekorektna ter da bi poslanci morali glasovati.

Zorana Jankovića bi, če bi bili na mestu poslanca, podprli skoraj vsi, ki so svoj glas 4. decembra zaupali njegovi listi (98%), med volivci ostalih strank pa bi Jankovića podprlo še 83% volivcev stranke SD, 40% volivcev stranke DeSUS, 29% volivcev stranke SLS Radovana Žerjava ter kar 43% volivcev Državljanske Liste Gregorja Viranta - ta odstotek je zelo blizu deležu volivcev stranke DeSUS, ki so leta 2008 podprli SD in ostali dve stranki »levega trojčka«.

Največja razočaranja in najbolj prijetna presenečenja po volitvah

Glede na zgornje rezultate ne preseneča relativno visok odstotek razočaranih med volivci liste Gregorja Viranta. Med vsemi volivci, ki so se sicer udeležili predčasnih volitev, jih kot stranko, ki je s svojimi dejanji v zadnjem mesecu in pol po volitvah najbolj razočarala, skoraj polovica navaja Državljansko listo Gregorja Viranta (45%), sledi Lista Zorana Jankovića (19%), nato pa SDS (10%) ter DeSUS (9%), medtem ko imata najmanj navedb stranki SD (4%) ter SLS (2%).

Če te odstotke pogledamo med volivci posamezne stranke ugotovimo, da je lastne volivce najbolj razočarala lista Gregorja Viranta - dobra tretjina ali 34% volivcev te stranke namreč navaja to stranko kot tisto, ki jih je s svojimi dejanji najbolj razočarala. Med volivci ostalih strank so odstotki tistih, ki kot stranko, ki jih je najbolj razočarala, navajajo stranko, ki so jo volili, bistveno nižji. Še največ navedb med lastnimi volivci dosega DeSUS (12%), vse ostale stranke pa so razočarale kvečjemu 4% svojih volivcev (SDS) ali manj (NSi 3%, SD 2%, SLS in LZJ 1%).

Na drugi strani ocenjevanja dejanj strank po volitvah, je volivce po raziskavi Valicona nasploh s svojimi dejanji najbolj prijetno presenetila stranka SD (15%), sledi lista Zorana Jankovića (14%), tretje mesto pripada listi Gregorja Viranta (11%), sledita SLS in DeSUS (oba po 9%).