Varčevalni ukrepi: vlada začela spopad z javnim sektorjem

Na mizi 15 odstotkov nižje plače, okrnjen regres, redukcije dnevnic in kilometrin, sindikati pa ogorčeni.

Objavljeno
28. marec 2012 00.37
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana – Predlog varčevalnih ukrepov vlade je deležen vse ostrejših odzivov sindikatov. Po opozorilu sindikata policistov in načelnem »ne« nekaterim varčevalnim ukrepom zveze svobodnih sindikatov se je včeraj s protestom oglasil še sindikat obrambnega ministrstva. Sindikat zdravstva in socialnega varstva pa je že začel zbirati podpise za stavko.

Vlada je danes ugriznila v izdatkovno največje, a zaradi vplivnih sindikatov zelo kislo jabolko – s sindikati javnega sektorja se je začela pogajati o znižanju plač in drugih prejemkov. Za zdaj brez uspeha.

Vseh 29 reprezentativnih sindikatov je dopoldne prejelo vabilo na pogajanja. Sindikalistom vlada ponuja dogovor o ukrepih na področju plač. Če ga bodo podpisali, to pomeni 15 odstotkov nižje plače javnih uslužbencev, (pravosodnih) funkcionarjev in direktorjev, regresa letos ne bi bilo, prihodnje leto pa bi maso za regres oklestili za polovico. Na pogajalski mizi so med drugim še redukcije dnevnic, kilometrin, dodatkov za oddaljenost, omejitve avtorskih in podjemnih pogodb. Dogovor o posegu v plače nima časovne omejitve.

Nekaj ur trajajoča pogajanja danes niso dala rezultatov, vlada pa jih ni komentirala. Generalni sekretar sindikalne konfederacije Pergam Jaka Počivavšek je izjavil, da so govorili predvsem o tehničnem poteku pogajanj, nadaljevali pa bodo jutri. »Dlje nismo prišli, zahtevamo dodatna pojasnila in analize za predlagan paket ukrepov.«

Minister, ki ne bi rad Grčije

Vlada je za pogajanja o vseh ukrepih s sindikati določila dvotedenski rok (od prejšnjega petka), saj bi rebalans z že integriranim varčevalnim paketom (v intervencijskem zakonu) rada čim prej poslala v parlament. Minister za delo Andrej Vizjak, ki je danes prvi predstavil konkretne varčevalne ukrepe na področju trga dela in sociale, je opozoril, da bo evropska komisija 11. maja ocenjevala članice in da mora Slovenija do takrat predložiti prepričljive ukrepe, sicer se bosta nadaljevala padanje bonitetne ocene in dražje zadolževanje.

Zavrnil je očitke sindikatov, da varčevanje tolče le po najrevnejših, sindikatom pa je ponudil roko; naklonjen je obdavčitvi najbogatejših. »To so izhodišča. Nismo rekli, da je to to. Če se bo pokazalo, da se bo dalo primanjkljaj znižati na tri odstotke BDP na drug način, potem bomo na to z veseljem pristali,« je o varčevanju tudi kje drugje povedal minister. Cilj klestenja javne porabe je zaustaviti trend zadolževanja. »Ne bi rad, da bi se znašli v nekem grškem scenariju. Naši ukrepi so ukrepi za ohranitev socialne države,« pravi minister.

Prve grožnje in napovedi stavke


Nekateri sindikalisti mu, kot kaže, ne verjamejo. Sindikat zdravstva in socialnega varstva, v katerega je vključenih okoli 20.000 zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, od tega 17.500 javnih uslužbencev (poklicni profili: sestre, bolničarke, kuharji, strežnice ...), je danes že začel zbirati podpise za stavko.

Kot je še pred pogajanji povedal predsednik sindikata Zvonko Vukadinovič, so prvi odzivi članov zelo burni. »Stavkali bomo, če ne bo vlada občutno omilila napovedanih varčevalnih ukrepov,« napoveduje Vukadinovič. Podobno kot v ponedeljek v sindikatu policistov je danes zaradi napovedi varčevanja zavrelo med vojaki, s podobno ostro retoriko: v javnem pismu napovedujejo, da bodo uporabili »skrajna sredstva« in svarijo pred socialnimi nemiri.

Vlada namerava letos ob rebalansu privarčevati 818 milijonov evrov. Predvideno varčevanje v javnem sektorju bo letos težko 402 milijona evrov; od tega naj bi pri plačah privarčevali 317 milijonov evrov. Sindikati vse ostreje nasprotujejo vladnemu predlogu varčevalnih ukrepov.