Veber: Pri Očenašu ni šlo za cenzuro

Predsednik državnega zbora je na kolegiju zavrnil očitek, da je cenzuriral umetnike.

Objavljeno
26. junij 2013 17.45
Proslava
Peter Jančič, Anže Božič
Peter Jančič, Anže Božič

Ljubljana - »Ni šlo za cenzuro,« je predsednik državnega zbora Janko Veber (SD) danes odgovoril na vprašanje vodje poslanske skupine NSI Mateja Tunina, zakaj je pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana na slovesnosti ob dnevu državnosti v parlamentu zapel le državno himno in ali je drugo pesem, Očenaš hlapca Jerneja iz povesti Ivana Cankarja, res prepovedal, kar bi bila po oceni Tonina nedopustna cenzura umetniškega dela. Veber je pojasnil, da ni šlo za prepoved, ampak skupen dogovor, usklajen program, da bo zbor zapel le himno. 

Tonin je ugovarjal, da je slišal, da je Veber nagovarjal zbor, naj namesto Očenaša zapoje katero drugo pesem, pa se s tem v zboru niso strinjali. Veber pa je vztrajal, da se je uskladil z direktorjem o programu, ker je državni zbor želel čim bolj svečano skladbo, kar je bil edini cilj in argument, v razpravi pa je bilo kar še pet drugih mogočih pesmi.

Po daljših polemikah med vodji poslanskih skupin, ko je ob Toninu, da gre vračanje v čase, ko je bila cenzura običajna, vztrajal še Mihael Prevc (SLS), kritičen pa je bil celo Rihard Braniselj iz koalicijske Državljanske liste, da je zaradi kratkega stika na proslavi ena pesem manjkala in so ostale kapacitete neizkoriščene, kolegij  posebnih sklepov danes ni sprejel.

V bran je Vebra med razpravami vzel le vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, da je dogajanje Veber Toninu pojasnil in je dilema zdaj le še, ali Vebru verejti ali ne, leplenje etiket o cenzuri in podobnem pa je politično motivirano. Möderndorfer je dodal še, da bi bilo nenavadno, da bi umetniki, ki so povabljen k nastopu v parlamentu, sami izbirali vsebino in da so pred državo veliko pomembnejše teme kot vprašanje, kdo je bil za prepevanje Očenaša in kdo ne.

Kak je bil zaplet

Kot smo v Delu poročali je »Očenaš hlapca Jerneja« pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana želeli izvesti, z njim se je med drugim minuli mesec predstavili na evropskem tekmovanju pevskih zborov v Mariboru. A Veber izvedbe ni dovolil, češ da pesem ni primerna praznovanju osamosvojitve Slovenije. V DZ so gostujoče pevce prosili, naj poleg državne himne zapojejo še drugo tematsko sorodno pesem. Ko so slišali za njihov izbor, so zborovodjo Ambroža Čopija menda najprej prosili, naj pesem zamenja, kar je ta odklonil.

Zato je na slavnostni seji v veliki dvorani državnega zbora odmevala le Prešernova Zdravljica. »Ja, kam smo prišli! Cankar ni ustrezen!?,« je nad stopnjo demokratičnosti v državnem zboru razočaran naš vir.

Kakšno je »ne dovolj« slovesno besedilo

Besedilo, ki ga pri prenosu proslave nismo slišali, je: »Oče naš, kateri si v nebesih... tvoje pravice iščem, ki si jo poslal na svet! Kar si rekel, ne boš oporekel; kar si napisal, ne boš izbrisal! Ne v ljudi ne zaupam, ne v svojo pravico ne zaupam, v tvoje pismo zaupam. Oče naš, kateri si v nebesih... neskončno si usmiljen, daj beraču vbogajme; neskončno si pravičen, daj delavcu plačilo! Oblagodari hlapca, ki je pravice lačen in žejen, nasiti ga in napoji! Samo ukaži, pa bo živa tvoja beseda in bo napolnila vsa srca, da bodo spoznala pravico!... Oče naš, kateri si v nebesih... ne izkušaj jih predolgo, dotakni se s prstom njih oči, da bodo čudežno izpregledale; in tudi svojega hlapca ne izkušaj predolgo, ker je že star in nadložen; in potolaži ga, ker je potrt in slab od bridkosti! Oče naš, kateri si v nebesih...«

Očenaš hlapca Jerneja v videoprispevku izvaja Komorni Moški Zbor Ptuj.