Veber razrešen, koalicija se maje

Poslanci so Vebra odslovili s funkcije ministra, resor začasno prevzema Židan. Jutri bo znano, ali SD ostaja v koaliciji.

Objavljeno
09. april 2015 12.43
Posodobljeno
09. april 2015 13.00
DZ - Janko Veber
Monika Hrovat, notranja politika, STA
Monika Hrovat, notranja politika, STA
Zaradi afere Veberkom so poslanci danes razrešili obrambnega ministra Janka Vebra, ki mu očitajo, da je kršil zakon o obrambi in presegel zakonska pooblastila, ko je Obveščevalno-varnostni službi (OVS) ministrstva za obrambo naročil, naj pripravi analizo učinkov privatizacije Telekoma ter njenih posledic za izvajanje nalog OVS.

Razrešitev ministra, ki jo je predlagal predsednik vlade Miro Cerar, so podprli s 68 glasovi za in 11 glasovi proti. Za razrešitev so glasovali v SMC, SDS, NSi, Zaab in v Desusu, proti pa v SD in ZL. Veber se sedaj vrača v poslanske klopi, iz državnega zbora pa odhaja nekdanji finančni minister Franc Križanič, ki je Vebra nadomeščal v času njegovega ministrovanja.

Vebra bo na obrambnem ministrstvu začasno nadomestil Dejan Židan, sicer minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Jutri bo stranka SD imela predsedstvo, na kateri bodo sprejeli odločitev, ali ostajajo v koaliciji. Kot je dejal predsednik stranke SD, bo predsedstvu predlagal nadaljnje sodelovanje v koaliciji. Če bodo ostali, bodo pričeli pogovore s kandidati za Vebrovega naslednika, je še dejal. Brez SD-ja, bi sicer koalicija v parlamentu imela le še 46 sedežev.

Seja večinoma zaprta za javnost

Seja je štiri ure in pol potekala brez prisotnosti javnosti. Predlog za zaprtje seje je po dveh urah od začetka podala Simona Kustec Lipicer iz SMC zaradi obravnave podatkov, ki imajo stopnjo tajnosti. Poslanci so se na zaprtje seje odzvali različno.

Matej Tonin iz NSi je že v predstavitvi stališč dejal, da bo v zaprtem delu razkril dokumente, ki niso za javnost, so pa še dodatno obremenjujoči za Vebra. Napovedal je, da bo obrazložil, »s kakšnimi ukrepi je minister zlorabljal vojaško obveščevalno službo in kakšne so posledice za delovanje te službe v tujini danes«.

Da je zaradi Toninove predstavitve dokumentov zaprtje seje »edina normalna poslovniška odločitev«, je dejal Matjaž Han iz SD. Ob tem je dodal, da verjame, da bo Veber našel tudi protiargumente in da se bo zadeva razčistila. Jože Tanko iz opozicijske SDS pa je dejal: »Očiten razlog je samo to, da se ta spopad v koaliciji ne odvija pred očmi javnosti, ampak bodo to naredili za zaprtimi vrati.«

Poslanci so se danes seznanili tudi z odstopom Klavdije Markež z mesta ministrice za izobraževanje, znanost in šport. Resor je medtem začasno prevzel Cerar, Markeževa pa je nepreklicno odstopila tudi kot poslanka. Namesto nje v državni zbor prihaja Dušan Radič.

Cerar: Postopek ni bil transparenten

Cerar je v svoji obrazložitvi najprej obnovil ugotovitve Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, da je OVS presegel svoja zakonska obvestila. Dejal je, da je za ministrova navodila izvedel iz medijev, Vebrove nadaljnje nasprotujoče si trditve pa so v njem pustile dvom.

Veber je na novembrski seji vlade sicer najavil, da je pripravil »gradivo v obliki informacije o zagotavljanju kakovosti storitev Telekoma za področje obrambnega sistema in varstva pred naravnimi nesrečami«. Ker pa ni bilo pripravljeno v skladu s postopki, tudi ni bilo uvrščeno na sejo vlade. Cerar pravi, da je Vebru takrat dejal, da bo vlada gradivo obravnavala, ko bo ustrezno dopolnjeno in medresorsko usklajeno. S tem je hotel zavrniti očitke, da je hotel preprečiti razpravo o tej temi.

Obveščevalni del OVS nikakor ne sme biti uporabljen za to, za kar ga je uporabil Veber, je dejal Cerar ter pojasnil, da ta lahko le »zbira varnostne, politične in vojaške informacije, ki so pomembne za naš obrambni sistem samo v tujini«. Dodal je tudi, da se Veber zdaj sklicuje na pravno mnenje dr. Rajka Pirnata in dr. Igorja Kaučiča. Omenjena pravnika pa nista podala končnega odgovora o zakonitosti delovanja OVS, opozarja Cerar.

Problematiziral je tudi to, da je sta bila Vebrov ukaz in nato poročanje ugotovitev ustna. »Nikoli ne bom mogel ovreči sumov o prekoračitvi pooblastil in nezakonito delovanje«, pravi Cerar, kar precej pripisuje prav izostanku pisne sledljivosti.

Veber: Delal sem zakonito

Veber še vedno meni, da je deloval zakonito. V svoji predstavitvi stališč si je vzel tudi čas, da je povzel, kaj vse je ministrstvo doseglo v času njegovega vodenja. »Pri tem se mi poraja občutek, da je v Sloveniji moteče, če svoje delo opravljaš dobro,« je dejal Veber.

Slovenska vojska je v velikem delu odvisna od Telekomovega omrežja, je ponovil in dodal, da pri tem ne gre samo za vsakodnevno komunikacijo enot Slovenske vojske, ampak predvsem za telekomunikacijske povezave skritih lokacij, pomembnih za obrambo države. Do vseh teh lokacij vodijo energetski in telekomunikacijski vodi, ki so vezani na infrastrukturo Telekoma. »S tem ko se brezglavo prodaja Telekom Slovenije, kompromitirate vse te lokacije. Ko dobi tujec v roke Telekom Slovenije, vse to v trenutku postane povsem neuporabno,« je opozoril.

Meni, da je pred kakršnokoli prodajo, »če že mora biti«, to omrežje treba ločiti in povezati, gre pa za strošek v višini več sto milijonov evrov. Povedal je, da če bi se to izločilo, ne bi imel kot minister za obrambo nobenih težav, kako bo potekal postopek prodaje Telekoma.

Ministrstvo za obrambo mora vladi, parlamentu in državljanom predstaviti varnostna tveganja prodaje, pravi Veber in dodaja, da je bil to njegov edini namen. »Razlog za predlog predsednika vlade za mojo razrešitev je zgolj moje jasno stališče, da se ne sme odprodati podjetij v Sloveniji, ki so pomembna za varnost Republike Slovenije,« je sklenil.

Med predstavitvami poslanskih stališč Vebru le malo podpore

Bojan Dobovšek iz SMC meni, da je bilo zaupanje v OVS porušeno, njeno delovanje pa je označil kot nestrokovno, »kajti tisti, ki vodi službo, mora prvi opozoriti ministra ali pa svojega nadarjenega, da se nekaj pač po zakonu ne more storiti in da je to prekoračitev zakona«.

Branko Grims iz SDS se je v svojem nagovoru odzval na ministrova opozorila predsedniku vlade, da je ta spodkopaval obrambne ukrepe. Dejal je, da je v demokraciji naravnost nedopustno, da tisti, ki je nadziran, potem poskuša z grožnjami zastrašiti tistega, ki nadzira njega. Meni pa, da je bilo delovanje ministrstva za obrambo politično motivirano.

»Če predsednik vlade ministru ne zaupa več, potem je jasno, da minister odide, ne pa da se za talca vzame vlado, koalicijo in ne nazadnje seveda tudi lastno stranko,« pravi Franc Jurša (Desus). Dejal je, da Vebrove namene sicer razumejo kot dobronamerne, vendar pa je deloval zaletavo in nepremišljeno, po njegovo je imel tudi slabe svetovalce. Obsodil je predvsem Vebrove izjave v zadnjih dneh, ko je opozarjal Cerarja, da spodkopava obrambne ukrepe.

Da je imela politika premalo posluha za Vebrove argumente, je dejal njegov strankarski kolega Matjaž Han (SD). »Verjamem, da je lažje zgrabiti prvo kost, ki nam jo nekdo vrže, se ravnati po strankarskih interesih in se prepustiti toku obsojanj, nezaupanja in delati tako, kot je najboljše za svojo pozicijo oziroma za svojo stranko,« je dejal Han. Dodaj je, da se je premier morda glede Vebra odločil prehitro, »morda ni uspel ali zmogel ali pa želel videti vseh argumentov«.

»Te afere ni skuhal Matej Tonin, zakuhal jo je Miro Cerar. Matej Tonin je morda priskrbel slamo, vžigalice pa je prinesel Miro Cerar,« je na seji dejal Luka Mesec iz ZL. Kot pravi Mesec, podatki, ki so bili posredovani Vebru, niso bili niti pridobljeni niti uporabljeni na nezakonit način. Po njegovo je Vebru in OVS mogoče očitati edino to, da odredba ni bila podana pisno in je zato ni mogoče preveriti, to pa ni zadosten razlog za razrešitev. Meni, da se ga želi Cerar znebiti le zato, ker je nasprotoval privatizaciji Telekoma.

Popolnoma nasprotno pa meni Matej Tonin iz NSi, ki pravi: »Ne gre za spopad politike, tiste, ki podpira privatizacijo in tiste, ki nasprotuje privatizaciji, ampak gre za spopad za pravno državo«. Pravi, da je Veber »politiziral, zavajal in tudi lagal«. Tonin pravi, da je kot član komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb zgolj opravljal svojo dolžnost, »za svoje delo pa je bil nagrajen z ovadbo«.

»Minister, čas je, da odstopite«, je Vebra pozval Jani Möderndorfer iz Zaab. Dejal je, da je situacija, da predlog za razrešitev predlaga nekdo, ki je odgovoren za to vlado, absurdna. Dejal je tudi, da sicer verjame, da Sova že sedaj spremlja vse večje prodaje, torej tudi Telekom, zato ne ve, zakaj bi jih morala še OVS.