Velik padec vlade, Cerarja, SMC in Mramorja

Na volitvah bi zmagala SDS, najbolj priljubljen politik je Borut Pahor, med strankami pa pridobivajo ZL, SD in NSi

Objavljeno
24. januar 2016 21.26
STA, Delo.si
STA, Delo.si

Podpora vladi je močno padla, saj jo podpira le še dobra četrtina vprašanih, skoraj dve tretjini pa ne, je pokazala anketa Pop TV. Med strankami prvo mesto ohranja opozicijska SDS, sledijo pa ji SMC, SD in ZL.

Med politiki je na vrhu predsednik republike Borut Pahor, priljubljenost pa je močno padla finančnemu ministru Dušanu Mramorju. Premier Miro Cerar je zdrsnil na deveto mesto, kar je najslabša uvrstitev doslej. Če bi bile volitve to nedeljo, bi največ glasov (14 odstotkov) prejela SDS, SMC podpira 6,5 odstotka vprašanih, sledijo pa SD, ZL, NSi in Desus.

Podobni so rezultati Planet TV. Tudi v njihovi raziskavi javnega mnenja je vladi podpora močno padla, saj jo podpira le še 37 odstotkov vprašanih. Tudi podatki Planet TV kažejo, da bi, če bi bile volitve to nedeljo, največ glasov prejela SDS (23 poslanskih mest), na drugem mestu pa bi bila SMC z 20 mesti - izgubila bi 16 poslanskih mest. Na tretjem mestu bi bila ZL z devetimi poslanskimi mesti več, sledita pa SD in NSi, ki bi poslanska mesta pridobili, izgubili pa bi jih v Desusu.

Najbolj priljubljen politik je tudi po raziskavi Planet TV Borut Pahor, najbolj pa je na lestvici padel Dušan Mramor.

Anketo je za Planet TV izvedel Episcenter, za Pop TV pa Mediana Pulse.