Veliki in mali Viranti skoraj že v kotu

Parlament krči pravice funkcionarjev po koncu mandata, kar najbolj dviguje prah med politiki.

Objavljeno
14. junij 2012 23.47
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - Naglo, na izredni seji, parlament danes krči pravice poslancev in ministrov po koncu mandata. Posebne pravice bodo izgubili tudi nekdanji poslanci, ki nadomestila že prejemajo. Tiha usklajevanja je vodil predsednik zbora Gregor Virant in si nakopal veliko zamer.

S stavkom »Vi morate molčati, biti lepo tiho in v kotu sedeti« je poslanka PS Maša Kociper Virantu ta teden le povedala javno, kar številni poslanci o njem jezno šepetajo že nekaj časa. Kociprova je ugovarjala Virantovemu argumentu, da se morajo politiki v težkih časih čemu odreči in »voditi z zgledom«, in opozorila, da Virant pač ne more biti zgled. O spremembi poslanskega zakona so poslanci ta teden po večmesečnih tihih pogajanjih formalno sploh prvič javno razpravljali, vendar razprave niso bile dolge, ker so v večini strank ugotovili, da jim polemike o pravicah politikov le škodijo.

Vzrok, da za danes v vseh strankah, razen v PS, napovedujejo glas za krčenje privilegijev, je položaj, v katerem je država. Parlament zadnje mesece zaradi finančnih težav krči pravice na vseh koncih, na zavodih za zaposlovanje pa je rekordno število državljanov.

»Položaj funkcionarjev po koncu mandata je podoben kot v drugih državah. Namen ureditve, ki je veljala desetletja, je zaščita funkcionarjev in države. To zdaj je demagogija. Kaj drugega od te vlade in Gregorja Viranta ni bilo pričakovati. Najprej pobere denar, potem se pa dela pravičnika,« je včeraj dejal Anton Anderlič, ki lani za poslanca ni bil izvoljen, spremembe pa, če bo danes uzakonjena, ne bo zelo čutil. Ker je bil poslanec več mandatov, mu pravice do nadomestila nova ureditev ne krajša, se mu bo pa to avgusta za petino znižalo.

Od vrha do tam, 
ko se ti sesuje svet

Veliko ostrejši je bil Franco Juri, ki je v pismu Virantu, objavljenem tudi na svetovnem spletu, zapisal, da je to neustaven retroaktivni poseg v pravice nekdanjih poslancev in diskriminatorna rešitev, ker drugim funkcionarjem enake pravice ne bodo znižane, in dodal: »Ni težko domnevati, čemu ste se odločili za takšen demagoški in ustavno sporen zakonski predlog. Če je domneva točna, vam sporočam, da bo težko oprati slabo vest in madež svojega preteklega ravnanja na plečih bivših poslancev.«

Juri je bil poslanec en mandat, pravico do nadomestila, če bo sprememba poslanskega zakona danes uzakonjena, bo izgubil 21. avgusta. Javno je že napovedal, da bo sprožil ustavni spor. V parlamentu je ozračje med bivšimi poslanci ta teden Matjaž Han (SD) opisal z besedami: »Ne bi bil rad v njihovi koži. Ne dobijo službe, čeprav imajo vsi izobrazbo, delovne izkušnje v gospodarstvu in državnem zboru. Nobenemu od vas in tudi sebi ne privoščim, da bi prišel v tak položaj; si na vrhu in je vse v redu, ko prideš enkrat v realen svet, se pa vse sesuje.«

SD je predlagala dopolnilo, da novosti ne bi veljale za poslance, ki nadomestila že prejemajo, in v komisiji, ki je pripravljala zakon za današnje odločanje poslancev, je le za las manjkalo, da bi to dobilo večino. Druge reze v pravice funkcionarjev v SD, čeprav so v opoziciji, podpirajo.

Kdo so mali Viranti

A nekdanji funkcionarji niso vsi in vedno v položaju, ki ga riše Han, kar dokazujejo prav očitki predsedniku državnega zbora Virantu, da je v preteklosti, ko je prejemal funkcionarsko nadomestilo, dobro zaslužil s honorarji. Vendar napaka ni bil Virant, ki bi kršil zakon, saj si je le vzel, in to ne edini, tisto, kar mu zakon zagotavlja. Šele po novi ureditvi, če bo danes uzakonjena, bodo funkcionarji morali prijaviti honorarje in jim bodo zniževali nadomestila.

Da Virant ni izjema, je pokazal predlog Franca Jurše (Desus) ta teden, da bi privilegij nekdanjim poslancem podaljšali vsaj za en mesec, da bi »pomagali kolegom, ki jih ni malo in bodo začeli delati na srednjih šolah, osnovnih šolah in fakultetah s 1. septembrom«. Nekdanjim funkcionarjem, ki so bili nekoč zaposleni v javnem šolstvu, so tam morali zagotoviti službe v začetku leta. Če so se tem odpovedali, so si za kar nekaj časa zagotovili poslanska nadomestila, ki so višja od učiteljskih plač. Splačalo se jim je podobno kot nekoč že Virantu. Le z nekaj manj ničlami.