Vesel z ustavno večino na čelo računskega sodišča

Novi predsednik je dobil visoko, a ne rekordno podporo.

Objavljeno
24. april 2013 23.03
Slovenija.Ljubljana.10.02.2008 Tomaz Vesel na tiskovni konferenci.Foto:Matej Druznik/DELO
P. J., notranja politika
P. J., notranja politika

Ljubljana – Tomaža Vesela so za predsednika računskega sodišča za naslednjih devet let poslanci danes zvečer izvolili s 62 glasovi za in petimi proti.

Vesel je v parlamentu takoj prisegel, da bo ravnal pošteno, nepristransko in vestno.

Med kandidati, ki jih je za najpomembnejše državne funkcije v zadnjih mesecih predlagal predsednik republike Borut Pahor, pa ni dosegel najboljšega rezultata.

Boštjana Jazbeca je za guvernerja banke Slovenije izvolilo 77 poslancev. Še z višjim rezultatom sta bila izvoljena varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in prvi namestnik predsednika računskega sodišča Jorg Kristijan Petrovič. Za oba je glasovalo 82 poslancev.

Podporo Veselu so pred tajnim glasovanjem napovedale vse poslanske skupine, izstopali pa sta »podpori« Franca Jurše (Desus), ki je Veselu čestital, še preden se je glasovanje začelo, in Jožeta Tanka (SDS), ki je povedal, da pričakujejo, da računsko sodišče v prihodnje ne bo ravnalo po političnem kriteriju in kot sporne naštel poskuse »rušenja vlad« računskega sodišča s pozivi Janezu Janši, ko je vodil prvo vlado, naj zamenja ministra Janeza Podobnika, in Borutu Pahorju, naj razreši ministra Erjavca. Kot enako sporno je ocenil ravnanje komisije za preprečevanje korupcije, ki je povzročilo padec zadnje Janševe vlade.