Virant: DDV ne bom podprl, tudi če na interpelaciji padem

Ali bo koalicija podprla interpelacijo Viranta, če ne bo pristal na vnovično zvišanje DDV?

Objavljeno
02. april 2014 17.09
Posodobljeno
02. april 2014 17.24
uho/dr. Gregor Virant
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Finančni minister Uroš Čufer je danes članom DL predstavil ukrepe, ki bi po padcu nepremičninskega zakona na ustavnem sodišču lahko nadomestili 200-milijonski izpad v proračunu.

»Saj veste, da vam ne bom nič povedal,« je medijem po skoraj dvournem pogovoru s predstavniki DL dejal Čufer.

Prvak DL Gregor Virant je poudaril, da nikakor ne bodo podprli vnovičnega dviga DDV, tudi če na petkovi interpelaciji kot minister pade. S tem stališčem je seznanil tudi finančnega ministra.

»Mislim, da se minister intimno strinja s tem, da je treba narediti čim več na odhodkovni strani. A po mojem ocenjuje, da je v tej levosredinski vladi to nekoliko težje kot pa dvigovati davke,« je dodal.

DL je Čuferju ponudila tudi nekaj svoji predlogov. Kot alternativne ukrepe je Virant omenil subvencije, ki so se velikokrat izkazale kot neučinkovite, pri podjetjih v državni lasti pa je po njegovem mnenju treba pogledati, ali imajo kaj likvidnih sredstev na računih in ali v resnici ves dobiček vplačujejo v proračun države.

Ali bo vlada potrebne ukrepe in katere za zapolnitev vrzeli v proračunu sprejemala že na četrtkovi redni seji, še vedno ni povsem jasno. Virant poudarja, da bi ukrepi morali biti sprejeti čim prej, enako je danes napovedala predsednica vlade Alenka Bratušek.

»Nikakor pa ne mislim trgovati. DL ne bo podprla dviga DDV, tudi če v petek padem kot minister,« je Virant odvrnil na vprašanje, ali držijo špekulacije, da gre za izsiljevanje in bi DL vendarle lahko podprla dvig DDV v zameno za podporo na petkovem glasovanju o interpelaciji.

Virant tako dopušča možnost, da na glasovanju o interpelaciji ne dobi ustrezne podpore. Kot pravi, je možno vse, a v tem trenutku nič »ne kalkulira.« »Pomembno je, da ostanemo na svojih stališčih čvrsto kot doslej,« je poudaril.

O napovedih, da naj bi trije poslanci PS glasovali za interpelacijo, pa Virant pravi: »Mislim, da se bo v petek pokazalo, kdo je šef v PS. Če bo PS soglasno podprla koalicijskega partnerja in ministra za notranje zadeve, potem je šef Alenka Bratušek, sicer pa očitno nekdo z Magistrata.«

Če v DZ ne bi dobil podpore, bo DL zagotovo zapustila koalicijo, je bil jasen Virant.