Virant: Janša je neodgovoren in nedržavotvoren

SDS: Virant ruši vlado na enak način, kot je Gregor Golobič rušil vlado Boruta Pahorja.

Objavljeno
18. januar 2013 14.06
Posodobljeno
18. januar 2013 14.06
vidic volitve
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Predsednik Državnega zbora in DL Gregor Virant meni, da je neodgovorno in nedržavotvorno, da premier Janez Janša ne potegne nobene poteze. »S tem ko bi potegnil državotvorno potezo, bi pokazal, koliko ima rad Slovenijo. Vidi, da mu koalicija razpada, in njegova edina možnost je bodisi odstop bodisi glasovanje o zaupnici,« je dejal danes v DZ.

Premier pa med tem redno opravlja svoje obveznosti. Iz kabineta vlade so sporočili, da se bo Janez Janša v torek in v sredo udeležil šestega vladnega obiska, tokrat v Notranjsko-kraški regiji.

V SDS so na spletnem omrežju Twitter v odzivu na Virantove besede sicer zapisali, da se »koalicija ni kar sama razpustila«. Po njihovem mnenju jo Gregor Virant ruši na enak način, kot je Gregor Golobič rušil vlado Boruta Pahorja.

Rok, ki ga je Državljanska lista postavila Janši, da odstopi, sicer bo zapustila koalicijo, se izteče v torek. Dan zatem pa se bo sestal svet DL in takrat bo po Virantovih besedah »padla odločitev«.

Po tem, ko je tudi ljubljanska DL v četrtek od ljubljanskega župana Zorana Jankovića zahtevala odstop zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije, Virant na novinarsko vprašanje, ali bi DL kakor koli tvegala sodelovanje s Pozitivno Slovenijo, dokler Janković ne odstopi kot župan, pravi le, da se »DL z Jankovićem ne bo pogovarjala o nobeni koaliciji in z njim ne bo podpisovala nobenih dogovorov«.

Po nedavni objavi poročila protikorupcijska komisije, ki premieru Janezu Janši očita kršitve protikorupcijske zakonodaje, so namreč v DL, DeSUS, SLS zagrozili z odhodom iz koalicije, če premier Janša ne odstopi. V tem času naj bi sicer potekali tudi pogovori o oblikovanju nove politične koalicije, a v strankah tega uradno tega ne potrjujejo.

Javnost tako sedaj čaka na odločitev premiera Janše. V njegovem kabinetu so danes za STA pojasnili, da se bo na aktualna dnevnopolitična dogajanja predvidoma odzval v začetku prihodnjega tedna ob vložitvi pritožbe zoper Komisijo za preprečevanje korupcije na upravno sodišče.

V SDS so sicer v današnjem sporočilu za javnost zapisali, da na potezi ni SDS, ampak tisti, ki v kritičnem času za Slovenijo najavljajo rušenje koalicije in vlade. Kot so dodali, je treba njih vprašati, ali bodo »s svojim destruktivnim in za državo škodljivim početjem nadaljevali ali pa se bodo vendarle zatekli k razumu«.