Virant: Kasneje bodo ukrepi sprejeti, bolj drastični bodo

Sindikati: Dodatno nižanje plač ni možnost. Vladno gradivo je šibko in neprepričljivo.

Objavljeno
05. april 2013 17.18
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je na današnji novinarski konferenci poudaril, da bi bil lahko vsak napačen signal na mednarodne trge v tem »občutljivem obdobju« tvegan. Ponovil je, da konkretnega predloga izhodišč za pogajanja s sindikati javnega sektorja, ki jih je na četrtkovi seji sprejela vlada, ne bo razkrival, saj da jih želi najprej predstaviti sindikatom.

V pogajanja vstopa optimistično in dogovor s sindikati, s katerimi so še vedno v stavkovnem razmerju, želijo do 10. maja. Ukrepi bi tako po besedah Viranta lahko začeli veljati že s prvim junijem.

Pri pogajanjih bodo izhajali iz mase za plače, določene v proračunu za letošnje leto. Ta je namreč po Virantovih besedah prinesel znatno znižanje plačne mase, niso pa bili sprejeti ukrepi, ki bi to omogočili. »Če nič ne naredimo, bo ob koncu leta zmanjkalo zelo veliko denarja za plače v državnem proračunu in tudi ostalih treh javnih blagajnah,« je pojasnil.

Del vladnih rešitev je zmanjševanje števila zaposlenih v javnem sektorju. Po Virantovih besedah si vlada trend zmanjševanja števila zaposlenih, ki se je začel šele lansko leto, obdržati predvsem z restriktivno politiko nadomeščanja naravnega odliva, odpuščanju iz poslovnih razlogov pa se želijo izogniti. Obenem je treba »odsloviti tiste, ki ne dosegajo pričakovanih delovnih rezultatov«, je povedal.

Ukrepi iz zakona za uravnoteženje javnih financ za letos prinesejo 130 milijonov evrov, zato so po Virantovih besedah potrebni dodatni ukrepi za še 158 milijonov evrov. Ob tem je kot težavo izpostavil dejstvo, da bodo sprejeti ukrepi veljali le za en del leta: »Kasneje, ko bodo sprejeti, bolj drastični bodo morali biti.«

Sindikati na znižanje plač ne pristajajo

Sindikalisti javnega sektorja Branimir Štrukelj, Drago Ščernjavič in Janez Posedi pa poudarjajo, da ne pristajajo na dodatna zniževanja plač.

»Ne pristajamo na dodatna zniževanja plač, ki bi presegala tista, na katera smo pristali lani pri zakonu za uravnoteženje javnih financ. Ne moremo pristati na vedno nova zniževanja, ki očitno ne nosijo nobenih rezultatov,« je izpostavil Štrukelj.

Posedi opozarja na nujnost sprememb zakona o izvrševanju proračuna, Ščernjavič pa na prihodkovno stran proračuna. Za Štruklja je nerealno, da bi v mesecu dni sploh dosegli dogovor.

Za Ščernjaviča je način poseganja v maso za plače z linearnimi ukrepi nesprejemljiv. »Vprašal bi Viranta, kaj bo naredil na prihodkovni strani proračuna,« je povedal in pojasnil, da govori o »davčnih oazah v Sloveniji«.

Ko bodo to uredili, pa lahko po njegovih besedah odprejo tudi dialog o vprašanju mase za plače. Ob tem je opozoril na proračun za letos, ki je prinesel znatno znižanje plačne mase in za katerega je ob sprejemu glasoval tudi Virant.

O vladnem gradivu je dejal, da je metodološko gledano šibko in neprepričljivo, saj da gre za površinske in ne strukturne analitične podatke.