Virant: Nekdo si je proslavo nezakonito prilastil

»Šlo je za solo akcijo SDS, pri čemer so se odločitve sprejemale izven odbora za proslave, ki je za to pristojen.«

Objavljeno
25. junij 2012 14.15
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Polemika o petkovi državni proslavi ob dnevu državnosti se tudi v novem tednu ne umirja.

Danes je presenetil predsednik DZ Gregor Virant (DL), ki je že pred slovesnostjo opozarjal, da gre pri selekciji veteranskih organizacij za kršitev koalicijskega dogovora o nenaslavljanju ideoloških tem, tokrat pa je ostro obsodil še »politični vložek« avtorjev slovesnosti: »Šlo je za solo akcijo SDS, pri čemer so se odločitve sprejemale zunaj odbora za proslave, ki je za to pristojen. Nekdo si je proslavo preprosto uzurpiral, kar je popolnoma nesprejemljiva, skoraj totalitarna gesta.«

Virant je potezo največje vladne stranke označil za »veliko napako« in ob tem napovedal, da bodo koalicijske partnerice v prihodnje posebno pozorne na scenarije proslav.

Na Virantovo stran sta se postavili tudi koalicijski SLS in Desus, ki naj bi nezadovoljstvo skupaj izrazile na današnjem srečanju predsednikov koalicijskih strank.

Dogajanje pa je na socialnem omrežju Twitter komentiral tudi predsednik vlade Janez Janša. »Slovenci se lahko združujemo samo ob skupnih nacionalnih in državnih simbolih. Ti so od vseh nas. Ideološki simboli nas bodo vedno delili,« je zapisal premier in s tem nakazal, da gre očitno za precej močno ločnico med koalicijskimi partnerji.