Virant ni več predsednik DZ

Šušteršič in Pličanič bosta do četrtka še ministra, do takrat Veber čaka Janšo

pon, 28.01.2013, 14:46; spremenjen: 18:15

Branko Kurnjek se je rodil leta 1975, po izobrazbi je univ. dipl. bibliotekar in prof. teologije. Zaposlen je kot strokovni sodelavec na Institutu informacijskih znanosti v Mariboru. (vir: spletna stran DL)

Virant o Kurnjeku: »Mislim, da bo dober poslanec, da bomo nanj zelo ponosni in da ne bo delal težav, kot kakšni drugi poslanci v tem mandatu«.

Virant o dveh hkratnih protestih, 8. februarja: »Skrbi me. Zelo s strinjam Z Borutom Pahorjem, da je potebno v tem trenutku dajati velik poudarek strpnosti. Se vzdržati vsakih političnih potez, ki bi lahko vodile v nestrpnost, konflikt in tako naprej.«

Ljubljana  »Odšel sem, ker niso odšli tisti, ki bi morali oditi,« je v državnem zboru Gregor Virant pojasnil, zakaj je odstopil kot predsednik državnega zbora.

Vodenje parlamenta je že prevzel najstarejši podpredsednik Jakob Presečnik (SLS), poslanci pa v parlamentu ne izbirajo novega pravega predsednika in ni znano, kdaj bi lahko o tem odločali.

Že pred Virantovim odstopom so v zboru potrdili poslanski mandat Branku Kurnjeku (DL), ki je v poslanskih klopeh nadomestil Trudo Pepelnik (DL). Ta je pred novim letom odstopila.

Večina poslancev  je sicer glasovala (38:37) tudi za predlog Jožeta Tanka (SDS), da bi se državni zbor takoj seznanil še z odstopoma obeh ministrov DL Janeza Šušteršiča in Senka Pličaniča, a je obveljalo, da se bo to zgodilo v četrtek, ker sprememba časovnice, ki jo določi predsednik državnega zbora, ne obvelja, če ji nasprotuje tretjina poslancev.

Zakaj takoj še Šušteršič in Pličanič?

Razlog, zakaj predlaga, da bi ministroma takoj odvzeli funkciji, je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pojasnil z: »Gospoda ministra nista napisala, da odstopata s 30. januarjem, da odstopata z 2. februarjem. Napisala sta, da odstopata s 24. januarjem, in ta predlog sta posredovala predsedniku vlade. Najbolj korektno je, da se takoj, ko je priložnost,  seznanimo z odstopom obeh ministrov. Nobenega utemeljenega razloga ni, da se današnji dan podaljša še za tri, štiri dni, za teden dni in tako naprej. Upam, da sta ministra, ki sta dala odstopni izjavi 24. januarja in napisala »z današnjim dnem«, do takrat opravila vse naloge. Ne predstavljam si, da bi še karkoli ostalo nedodelanega, da bi ostalo neurejenega ali da bi bilo treba na kakršenkoli drug način te zadeve urejati, ker sicer bi odstopni izjavi napisala tudi drugače. In predlagam, da seznanitev opravimo takoj. Sicer si puščate možnosti za mnoge špekulacije glede tega sukcesivnega odstopanja s funkcij pri Državljanski listi.«

Veber do četrtka čaka na Janšo

Razlog, da so glasovali proti takojšnji seznanitvi z odstopoma ministrov je Janko Veber (SD) pojasnil z : "Ko se državni zbor danes ne seznanja z odstopom tako ministra za finance kot ministra, odgovornega za pravosodje, s tem daje predsedniku vlade vendarle možnost, da premisli do četrtka, ali vendar ne bi bilo primerneje, da odstopi kot predsednik vlade in s tem prekine te nejasnosti, ki nastajajo iz dneva v dan. In ta neodločnost, ki jo je zaznati pri predsedniku vlade, zagotovo kaže na to, da ni enostavna odločitev tudi pri njem samem..."

Z 41 glasovi za in 34 proti je državni zbor dnevni red seje, ki se je začela danes, še pred vsem tem dogajanjem razširil z ustanavljanjem preiskovalne komisije, ki jo je zahtevala poslanska skupina SDS, ki bo preiskovala odgovornost za nasedla posojila državnih bank.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
13 komentarjev
žanul

Pa kaj pol..........
Drek je drek........

27. februar 2013, ob 08:25:54
TazgornLemeušk

Grega, Rado in Korl sedijo v čakalnici na sodišču, ker jih je Micka tožila za očetovstvo. Zmenijo se, da bodo očetovstvo priznali vsi trije, pa sodnik ne bo mogel odločiti, kdo od vseh treh je oče zares. Prvi gre v sodno dvorano Grega in kmalu pride ven. » Si priznal očetovstvo?« ga vprašata sofukača. Grega reče: »Ja«. »No, če si ti oče, greva midva domov«

Enako se bo Previrantu zgodilo zdaj, ko je pustil mesto predsednika Državnega zbora. S tem je že v celoti plačal ceno za zgodbo o PKP, in lahko vse drugo ostane po starem.

29. januar 2013, ob 09:59:17
Kobra

*Slovenska demokratska stranka - SDS_______26
Nova Slovenija - Krščanska ljudska stranka____4
Skupaj:_______________________________30

...KRADI, VLADAJ in LAŽI,
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na maj,
saj Janšković več ne vrne se nazaj.

LEVI in DESNI SKORUMPIRANI politiki, tajkuni in sodniki so povezani

Vendar mi gremo naprej dokler ne bodo vsi FERTIK

28. januar 2013, ob 20:30:12
fokus_11

Kakšna izguba za slovenski narod..umre tov. Popit in potem še izgine Virant.....žalosten dan za domoljube... popit bo končal v nebesih....Virant pa bo napravil novo koalicijo...ki bo popeljala Slovenijo v nebesa.... auuuuu... težko bo..tudi on je levak.....njim nič ne uspe...samo čvekajo in intrigirajo...

28. januar 2013, ob 19:56:59
Diaz

http://www.youtube.com/watch?v=mXrfd8PCNyA

;-)

28. januar 2013, ob 16:37:21
Popolnoma neznan

Da ne bo pomote.
Tudi v drugih strankah se najdejo tako, ki skrbijo samo zase, ampak občutek, ko poslušam člane PS, da pri njih taki prevladujejo, pa nikakor ne izgine.

28. januar 2013, ob 16:06:32
Popolnoma neznan

Končno!!!
In zdaj naj počasi izgine tudi s slovenske politične scene.
Ljudi, ki znajo delati zgolj za svojo rit, in to pod krinko skrbi za državo, je že zdaj preveč. Mogoče ne bi bilo slabo, če bi se jim pridružil v PS.

28. januar 2013, ob 16:04:02
novi_butalec

Več kot en teden zamude, tovariši iz DL! Vaš ultimat se je iztekel že pred šestimi dnevi, vi boste pa še 4 dni v vladi!

28. januar 2013, ob 15:28:37
borisnemec

Ne bi ni ti smel biti poslanec, kaj šele predsednik DZ RS; četudi mu je KPK dalo nedostojno potrdilo o "čistosti". Virant je izigral zakone, ko je prejemal 365 dni nadomestilo minisrske plače,češ da ni zaposlen, čeprav je normalno delal in svetoval za velike denarje kot je sam priznal. Zaposlil se je naslednji dan, ko so mu pravice za ministrsko plačo iztekle. Ali je tak človek lahko na čelu telesa, ki sprejema zakone, ki jih moramo vsi spoštovati.?? jaz sem žal zanj podpisal pismo podpore, ko se je javil, da bo kandidiral jeseni 2011.

28. januar 2013, ob 15:24:39
Neznan

...PA SE LAŽJE DIHA...

28. januar 2013, ob 15:16:30
stanislavko

Čimprej ga nagnati na smetišče zgodovine tega prevaranta,ki ga Slovenija še ni imela !

28. januar 2013, ob 15:15:37
Neznan

Škoda, da mladi gredo, ker so "tastari" tako brezobzirni.

28. januar 2013, ob 15:14:22
ups

Recimo, da se vse skupaj pravilno razvija. Zakaj pravim recimo, ker politikom ni nikoli ničesar verjeti. Pri naših politikih pa absolutno ne moreš nič verjeti. Imajo vsega skupaj za 14 dni spomina, včasih pa tudi to ne. Saj jih slišite, kako govorijo, danes tako, jutri že drugače, a vse je vedno pravilno!

28. januar 2013, ob 15:12:46
13 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej