Virant: Nova koalicijska pogodba brez višjih ali novih davkov

DL bo vztrajala tudi glede zdravstvenih prispevkov, saj menijo, da obstaja manevrski prostor pri cenah zdravil.

Objavljeno
27. december 2013 16.11
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Prvak DL Gregor Virant pričakuje, da bo osnutek dopolnjene koalicijske pogodbe nared do konca prihodnjega tedna, januarja jo bodo usklajevali, dokončana pa bo februarja. 

DL vztraja, da ne bo zvišanja ali novih prispevkov in davkov ter pričakuje ukrepe za boljši položaj mladih in nadaljevanje boja proti korupciji.

Virant je na tiskovni konferenci izrazil pričakovanje, da bo vladna ekipa zapolnila izpraznjeni ministrski mesti, kakšnih drugih »rošad« v vladi pa ne potrebujejo.

Ministru za infrastrukturo in prostor Samu Omerzelu zaupa do takrat, ko »se drži principa, da njegova podjetja ne bodo poslovala s podjetji v državni lasti.«

Po Virantovem mnenju je trenutna vlada Slovenijo utirila na pravo pot, čeprav imamo še vedno velike težave.

DL je kot je omenil njen prvak nezadovoljna z davkom na nepremičnine, saj bi sredstva, ki se bodo iz tega naslova stekla v proračun, ta stranka raje pridobila z drugimi ukrep.

V prihodnjem letu bo DL po napovedih vztrajala pri tem, da vlada ne bo višala prispevkov in davkov oz. ne uvajala novih. Pri tem stališču vztraja tudi glede prispevkov v zdravstvu, saj meni, da obstaja manevrski prostor pri cenah za zdravila in medicinske pripomočke.

DL še pričakuje, da se bo nadaljevalo t. i. očiščenje Slovenije, pri čemer nameravajo okrepiti NPU, da bi lahko razbili korupcijske mreže na vseh področjih. Kot eno ključnih vprašanj prvak DL izpostavlja vprašanje odvzema protipravno pridobljenega premoženja in premoženja neznanega izvora.

Pri nujnosti spodbujanja konkurenčnosti gospodarstva poudarja tudi razmislek o znižanju kakšnega davka v gospodarstvu, na primer pri obremenitvi dela, pa tudi debirokratizacijo.