Virant potoval z vozovnicami za uslužbence Adrie Airways

Virant pravi, da ne ve, po kakšnem postopku je družba prišla do cen vozovnic in da na cene ni vplival.

Objavljeno
09. maj 2013 10.54
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, STA
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Letalske vozovnice, s katerimi je Gregor Virant letel v Frankfurt in Skopje, so iz prodajnega razreda R. Te so za lete v poslovnem razredu namenjene zaposlenim v Adrii Airways, in to izključno v službene namene, poroča današnji Dnevnik.

Notranji minister Gregor Virant je v odzivu na poročanje časnika dejal, da o razredu R ne ve nič. Kot pravi, ne ve, po kakšnem postopku je družba prišla do cen vozovnic. »Nikoli nisem vplival na te cene,« poudarja.

Pri Adrii je naročil ponudbo, jo dobil in plačal račun, kakršen je bil. Nikoli ni, kot pravi, poizvedoval, kako je Adria prišla do teh cen, in ni vedel, da se te cene razlikujejo od tržnih. Vnovič je poudaril, da za vozovnico ni plačal manj kot 150 evrov.

Virant je pojasnil, da je imel tudi Adriino zlato kartico, a ta po njegovem mnenju ne omogoča popustov. Dodaja tudi, da je bil od leta 2009 do 2011 profesor na fakulteti in ni imel nobenega vpliva na Adrio.

Aktualni minister za notranje zadeve in javno upravo Virant je leta 2010 v Frankfurt in Skopje letel v poslovnem razredu z vozovnicami, ki jih Adria Airways po močno znižani ceni namenja svojim zaposlenim, njihovim družinskim članom in poslovnim partnerjem, piše Dnevnik. Dodaja, da to dokazujejo izpiski elektronskih vozovnic, ki jih je Virant poslal časniku po tistem, ko je Dnevnik konec aprila poročal, da naj bi bil tudi Virant med prejemniki cenejših letalskih vozovnic.

Iz izpiskov je razvidno, da so vozovnice, s katerimi je Virant oktobra 2010 letel na progi Ljubljana-Skopje in Ljubljana-Frankfurt (na tej skupaj s soprogo in sinovoma), pri kategoriji razred označene s črko R. V Adrii so Dnevniku v sredo pojasnili, da označba R pomeni prodajni razred, namenjen za sedeže v poslovnem razredu letal.

»Prodajni razred R je namenjen brezplačnim vozovnicam ter vozovnicam po internem pravilniku in resolucijah Mednarodnega združenja za letalski promet (IATA),« so navedli na Adrii.

Več virov je časniku potrdilo, da z vozovnicami v prodajnem razredu R letijo zaposleni pri Adrii, in to izključno v službene namene. Od maja lani pa z njimi ne leti več niti vodstvo Adrie.

Po mnenju Dnevnika gre za nov, »tokrat daleč največji dokaz«, da je Adria Airways v času, ko je njeno upravo vodil Tadej Tufek, Virantu pri kupovanju vozovnic omogočila privilegije in ugodnosti, kar je minister konec aprila javno zanikal. Prav prodajni razred R je namreč Virantu omogočil, da je vozovnice kupil zelo poceni, še dodaja časnik.