Virant se je s preložitvijo glasovanja o državnem svetu izmaknil porazu

»Poslanci naj se odločijo do počitnic, ker bodo po njih že volitve novega državnega sveta,« je dejal Gregor Virant

Objavljeno
03. maj 2012 22.10
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – S stališčem, da je nujno spremeniti sistem, sicer ne leve in ne desne vlade ne bodo mogle rešiti problemov, ki jih ima država, je na ustavni komisiji danes presenetil predsednik SD in donedavni premier Borut Pahor, ki je podprl ukinitev državnega sveta.

Ustavna komisija po nekoliko presenetljivem Pahorjevem stališču ni odločala o začetku postopka ukinjanja državnih svetnikov. Ker sta zamisli o črtanju državnega sveta iz ustave nasprotovali Pozitivna Slovenija (PS) in Ljudska stranka (SLS), je predsednik državnega zbora Gregor Virant glasovanje preložil za teden dni.

Virant, ki je prvi podpisal predlog za ukinjanje državnega sveta, ni imel veliko drugih možnosti. Če bi poslanci glasovali, bi se postopek z zavrnitvijo spreminjanja ustave že danes končal, ker PS in SLS združujeta več kot tretjino poslancev.

»Razlog je odvečnost in nepomembnost te institucije,« je Borut Pahor pojasnil, zakaj bo glasoval za predlog poslancev SDS, DL, Desusa in NSi, ter dodal, da pa odločanje o ukinjanju sveta ne bo res pomembno odločanje.

Ključni bosta po Pahorjevih besedah glasovanje o fiskalnem pravilu, da bi vzpostavili obvezo za vlade, da poskrbijo za uravnotežen proračun, in sprememba referendumske ureditve, da bi onemogočili referendume o zakonih, ki imajo fiskalne posledice. Če to ne bo spremenjeno, bo posledica resen razvojni zastoj in čez pet ali deset let »nas bodo ljudje vprašali, kdo je kriv«, je opozoril Pahor in dodal, da zaradi sistema, ki je reformno invaliden, ne leva in ne desna vlada ne more doseči sprememb. Tudi če so volja, znanje in interes za spremembe, te niso mogoče zaradi ureditve, ki daje socialnim partnerjem in zainteresiranim veliko moč in nič odgovornosti, je opozoril Pahor.

Gašpar Gašpar Mišič (PS) je Pahorju ugovarjal, da se ljudje že zdaj zaskrbljeno sprašujejo, kje je bila napaka in za kaj smo zapravili 21 let samostojne države, Pahorja pa pozval, naj namesto ukinitve podpre predlog njegove stranke o reorganizaciji vloge državnega sveta.

PS bi, podobno kot SLS, državni svet okrepila kot zastopnika lokalnih interesov. Zamisli, kako bi spremenili vlogo državnega sveta, bodo nasprotniki ukinjanja natančneje pripravili do nadaljevanja seje ustavne komisije prihodnji teden.

Pred preložitvijo odločanja je Gregor Virant priznal, da nima druge možnosti, ker pri glasovanju ne bo dovolj glasov, in da »si je zato bolje vzeti še teden časa«. Dodal je, da pa poslanci morajo odločiti do počitnic, ker bodo po njih že volitve novega državnega sveta.