Virant, Šušteršič in Pličanič ne bodo odšli hkrati

Poslanci se bodo z Virantovim odstopom seznanili v ponedeljek, s Šušteršičevim in Pličaničevim v četrtek.

Objavljeno
25. januar 2013 21.23
Ljubljana 02.11.2012 - Izjava za javnost Gregorja Viranta.foto:Blaz Samec/DELO
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – »Zahvaljujem se vam za sodelovanje,« je Gregor Virant danes začel svoj zadnji kolegij predsednika državnega zbora. Kolegij je zaznamoval oster konflikt, ali morata že v ponedeljek z Virantom v opozicijo tudi ministra Janez Šušteršič in Senko Pličanič.

Vodja poslanskega kluba SDS Jože Tanko Viranta s celo serijo zahtev ni prepričal, da bi se parlament z odstopi politikov DL moral seznaniti v paketu v ponedeljek. Po polemikah s Tankom se je predsednik zbora odločil, da se bodo poslanci samo z njegovim odstopom seznanili v ponedeljek, ko jim bo tudi pojasnil razloge zanj. Odstopa Šušteršiča in Pličaniča pa bodo na dnevnem redu v četrtek.

V ponedeljek bo zbor najprej potrdil mandat Branku Kurnjeku (DL), ki bo v poslanskih klopeh nadomestil Trudo Pepelnik (DL). Ta je pred novim letom odstopila. Opozicija, v kateri bodo odslej PS, SD in DL, bo s tem štela 44 poslancev. Po čestitkah novincu se bodo poslanci seznanili z odstopom predsednika zbora. Odločitev, da se bodo z odstopoma ministrov seznanili v četrtek, je Virant pojasnil takole: »To je usklajeno z obema ministroma, glede na nekatere nujne posle, ki jih na ministrstvu še imata.«

Premierov tehnološki obrat

Uskladiti bi se morali s predsednikom vlade, ki predlaga, da se to opravi v ponedeljek, je ugovarjal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko in dodal, da ministroma, ki sta že odstopila, kakšnih posebnih poslov ni treba izvajati.

Virant je odgovoril, da je odločitev, kdaj se bo parlament seznanil z odstopoma, v pristojnosti predsednika zbora. Janku Vebru (SD) pa je pojasnil, da bo v ponedeljek DL že v opoziciji in ji zato pripada eno od treh opozicijskih vprašanj premieru, ki se bodo izjemoma začela ob 18. uri.

Nelogično je, da bi bila stranka v opoziciji, njena ministra pa še v vladi, je ugovarjal Tanko in Viranta pozval, naj pojasni razloge, zakaj ne bodo odstopili v »funkcionalnem kompletu«, saj to ne bo težko odločanje parlamenta. »Samo preberete formalno tisti stavek ali dva in zadeva je končana,« je dejal. Ko je Virant ponovil, da se bo odločil po posvetu z ministroma, je Tanko opozoril še, da je po odstopu premier dolžan poiskati alternativo, in ne ministra. Virant je odgovoril: »Državnega zbora, gospod Tanko, ne vodite vi, tudi od ponedeljka naprej ga ne boste.« Dodal je še, da zbor razume kot »hram demokracije, in ne kot nekakšen tehnološki obrat, ki potrjuje odločitve predsednika vlade«.

Nagajanje ali drugi posli?

Tanko je vztrajal, da je nenavadno, da bi bila stranka v opoziciji, ministra pa še v vladi, kar si lahko pojasni le z motivom, da bi tam še nekoliko nagajala ali morda poskušala še »kaj urediti s kakšnimi pogodbami za kroge, ki so v ozadju DL«. »Morate dopustiti tudi možnost, da so ljudje, ki so pošteni in odgovorni in ki želijo svoj posel na ministrstvu končati tako, kot je treba,« je ugovarjal Virant. »Če bi odstopil predsednik vlade, kar bi bilo v tem trenutku edino lepo in prav, bi se seveda posvetoval z njim.«

Polemika se je podobno ostro še nadaljevala. Virant se je po njej odločil, da se bo parlament z odstopoma dveh ministrov seznanil v četrtek popoldne. Petek pa je določil za odločanje o tem, ali bo Vlasta Nussdorfer ombudsmanka, Jorg Kristijan Petrovič pa prvi namestnik predsednika računskega sodišča in kdo bodo nadzorniki državnega holdinga.