Virant ukinil poslansko potovanje v Kanado

Jožefa Horvata, Barbare Žgajnar Tavš in Janje Napast ne bo na skupščino IPU v Quebecu.

Objavljeno
29. junij 2012 18.46
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - Predsednik odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat (NSi) in poslanki Barbara Žgajnar Tavš (PS) in Janja Napast (SDS) oktobra ne bodo odpotovali na 127. skupščino interparlamentarne unije v kanadski Quebec.

Predsednik državnega zbora Gregor Virant je vodjem poslanskih skupin pojasnil, da po novem takšna potovanja brez njihovega soglasja več niso mogoča in predlagal, da bi pot treh poslancev v Kanado, ker mora država varčevati, zavrnili. Odločitvi ni nasprotoval nihče.

IPU združuje parlamente suverenih držav z vsega sveta, Slovenija pa je polnopravna članica postala leta 1993 na srečanju IPU, ki je bilo  v Indiji.

Skupščine IPU so zadnja leta veljale za eno dražjih slovenskih mednarodnih poslanskih obveznosti. Da po stroških izstopajo se je pokazalo pred tremi leti, ko je Zares skušal s spremembo pravil onemogočiti nekatera poslanska potovanja, pregled podatkov pa je pokazal, da ukinjajo stroškovno manj pomembna.

Leta 2009 je po ceni izrazito izstopalo potovanje ne skupščino IPU v Addis Abebo, kamor so potovali takratna predsednica odbora za zunanjo politiko Janja Klasinc (takrat SD, danes PS), Milenko Ziherl (SDS), Franc Žnidaršič (takrat Desus, danes DSD), Bogdan Barovič (SNS) in dva spremljevalca.

Za vsakega je hotelski račun znašal skoraj štiri tisoč dolarjev, še enkrat toliko pa je v evrih stal letalski prevoz...

Lani je bila skupščina IPU v Panami, tja so ob Klasinčevi potovali še Andreja Črnak Meglič (SD), Anton Colarič (SD), Miro Petek (SDS), Milenko Ziherl (SDS) in Bogdan Barovič (SNS).