Virant: Zmanjševanje števila zaposlenih za odstotek ne bo dovolj

Vlada bo nadaljevala nujne naloge, napoveduje samoomejitev pri zaposlovanju, razdolževanje podjetji.

Objavljeno
08. maj 2014 12.06
Posodobljeno
08. maj 2014 12.26
Dr. Gregor Virant prihaja na sejo vlade. Ljubljana 3. april 2014.
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, STA
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Vlada Alenke Bratušek od danes opravlja le še tekoče posle. Vladna ekipa se je tako danes na zadnji  seji s polnimi pooblastili dogovorila tudi o vprašanju, kaj sodi med tekoče posle.

Med nalogami, s katerimi bo vlada nadaljevala, je Bratuškova omenila delo na razdolževanju in prestrukturiranju slovenskega gospodarstva. Če bo pripravljenost, pa tudi na zakonu o fiskalnem pravilu, kjer morajo poiskati dvotretjinsko soglasje.

Zakon o Slovenskem državnem holdingu jih po njenih besedah zavezuje, da nadaljujejo postopke implementacije tega zakona, vključno s pripravo strategije upravljanja. Prav tako nameravajo nadaljevati z nujnimi spremembami na področju zdravstva.

Niti ene zaposlitve več

Ne bo pa Bratuškova, kot je zagotovila, v tem prehodnem obdobju dovolila niti ene zaposlitve iz določenega za nedoločen čas. Če bi se to zgodilo, napoveduje tudi ukrepanje.

Tudi notranji minister Gregor Virant je po seji vlade poudaril,» da vlada v odhajanju kakšnih strateških kadrovskih odločitev pač ne more in ne sme sprejemati.« Dodal je, da bo tokrat zagotovo drugačna in precej bolj odgovorna praksa, kot smo je bili navajeni.

Dogovor s sindikati

Virant je že pred sejo dejal, da bo prioriteta notranjega ministrstva bo dogovor s sindikati javnega sektorja o letu 2015. Nujno je podaljšanje veljavnih ukrepov, dogovorjen odstotek zniževanja števila zaposlenih pa bi zvišal z enega na verjetno dva odstotka.

Državni zbor se bo namreč popoldne seznanil z odstopom premierke Alenke Bratušek, s čimer bo prenehal mandat celotni vladi, torej tudi vsem ministrom. Vlada bo do imenovanja nove opravljala le še tekoče posle.

Finančni minister Uroš Čufer je že v torek v Bruslju napovedal, da se bo vlada na današnji seji dogovorila, katere zadeve je treba nemoteno delati naprej z vlado, ki opravlja tekoče posle, katere pa lahko počakajo.

Pred začetkom seje sta bila zgovornejša gospodarski in notranji minister Metod Dragonja in Gregor Virant. »Na gospodarskem resorju delamo in bomo delali, dokler bo ta vlada delovala,« je pojasnil Dragonja in dodal, da imajo nekaj dilem le glede vložitve dveh zakonskih projektov: zakona o pospeševanju turizma in spremembe zakona o gospodarskih družbah.

Virant ne verjame, da se bo mogoče dogovoriti tako hitro, da bi državni zbor v aktualnem mandatu lahko potrdil potrebne zakonske spremembe. Osnovni vladni predlog sindikalnim pogajalcem bo podaljšanje varčevalnih ukrepov, ki so jih s sindikati dogovorili lani, je napovedal minister. A bo ob tem treba delati več zlasti na zmanjševanju števila zaposlenih. Po Virantovih besedah so bili lani na tem področju relativno uspešni, a bo treba biti še bolj discipliniran.

Zmanjšanje števila zaposlenih za 2 odstotka?

V skladu z lanskim dogovorom je vlada nadaljevala politiko zmanjševanja števila zaposlenih v javnem sektorju za en odstotek na letni ravni, kar pa po Virantovih besedah ni več dovolj. Recimo, da bi se po novem število zaposlenih zmanjševalo za dva odstotka, je dejal pred današnjo sejo vlade.

Če bi sindikati privolili v podaljšanje obstoječih ukrepov in zmanjševanje števila zaposlenih za dva odstotka, pa je teoretično časa še vedno dovolj in je mogoče, da bi državni zbor lahko potrdil dogovor oziroma zakonske spremembe, pravi Virant in hkrati svari, da kaj takšnega težko napove z gotovostjo. Je pa zagotovil, da si bo do zaključka mandata maksimalno prizadeval za dogovor.

»DL je močna blagovna znamka«

Ministra se nista mogla izogniti novinarskim vprašanjem o aktualnem političnem dogajanju. Dragonja te teme ni želel komentirati. Virant pa je znova dejal, da so v DL pripravljeni razmišljati in se pogovarjati o predvolilnih povezavah v liberalni sredini, a pojasnil, da gre »Državljanska lista na volitve kot stranka Državljanska lista«.

Odzval se je tudi na pisanje spletnega portala Požareport o tem, da naj se na prihodnjem kongresu ne bi nameraval več potegovati za predsednika DL in da naj bi bila ena od možnosti tudi povezovanje z novo stranko, ki jo ustanavlja Bratuškova: »Ne nasedajte govoricam. DL je močna blagovna znamka. Imamo močno infrastrukturo, programske odbore, terensko mrežo... In gotovo stranke ne bi puščal na cedilu pred volitvami.«