Virantovi za petodstotno znižanje »proračunskih pokojnin«

Državljanska lista predlaga 5% znižanje pokojnin za vse prejemnike pokojnin iz proračuna. S tem želijo odpraviti neenako obravnavo posameznih skupin upravičencev

Objavljeno
27. november 2012 14.03
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA

Državljanska lista (DL) je v ponedeljek vložila dopolnilo k predlogu vladne novele, ki spreminja zakon za uravnoteženje javnih financ. Predlagajo petodstotno znižanje pokojnin za vse upravičence, ki pokojnino prejemajo iz proračuna, s čimer želijo odpraviti neenako obravnavo posameznih skupin upravičencev, poroča STA.

Varčevalni zakon je namreč posegel v pravice, ki nimajo podlage v vplačanih prispevkih, in sredstva zanje zagotavlja država iz proračuna ter so višje od 622 evrov. Te pokojnine so se s 1. julijem znižale za različne odstotke, zakon pa je iz znižanja izvzel nekatere skupine upokojencev.

Kot poudarjajo v DL, je javnost že kmalu po uveljaviti varčevalnega zakona upravičeno opozorila na nesorazmernost posegov, zlasti pri izplačilu nekaterih pokojnin. DL je, kot so zapisali, tem opozorilom pozorno prisluhnila in tako je poslanska skupina DL že na julijski seji pozvala vlado, da preuči učinke zakona v praksi in pripravi ustrezne rešitve v smeri spoštovanja pokojninske dobe posameznikov ne glede na to, v kateri pokojninski sklad so bili vplačani prispevki.

Vlada je nato pripravila novelo varčevalnega zakona, ki posameznike, ki so vplačevali prispevke v sklade drugih republik nekdanje SFRJ, izvzema iz znižanja pokojnin. V poslanski skupini so omenjeni predlog podprli, hkrati pa so se zavzeli za njegovo nadgradnjo.

Tako predlagajo, da se znižajo vplačila države za vse upravičence, brez izjem, ki nimajo podlage v vplačanih prispevkih, in to za odstotek, ki bo primerljiv s posegom v pridobljene pravice na ostalih področjih.

Sprememba, ki jo je poslanska skupina DL vložila v zakonodajni postopek v državnem zboru, po njihovih navedbah sledi vladnemu predlogu varčevalnega zakona glede višine prihrankov - finančni učinek je skoraj enak, le da so znižanja enakomerno in pravično razporejena. Po mnenju DL je pomembno, da s to rešitvijo »odpade vtis ideološkega razlikovanja«, so v DL zapisali v sporočilu za javnost.