Višji prispevki, večja enakost v zdravju

Zdravstvo sloni na zaposlenih – premožni brez rednih prihodkov pridejo do vseh pravic za zgolj 22 evrov.

pet, 13.10.2017, 10:00

Osrednja točka vsake zdravstvene reforme so viri, iz katerih se zdravstvo financira. Poleg plačilne nediscipline vplačnikov – lani je dolg do ZZZS znašal vsaj 129 milijonov evrov – finančne težave zdravstvenemu sistemu povzročajo tudi različne prispevne stopnje in neobdavčenost nekaterih dohodkov.

Medtem ko imajo nekatere države – na primer Avstrija in Nemčija – enako prispevno stopnjo za vse skupine prebivalcev, ima Slovenija vsaj deset različnih prispevnih stopenj za različne skupine. Za zdravstvo vplačujemo različne deleže od svojih prihodkov, za osebe brez prihodkov pa različne zneske, vsi pa imamo enake pravice do zdravljenja.

Če bi vplačevali vsi prebivalci po enaki prispevni stopnji (v Nemčiji je to 14 odstotkov od prihodkov), bi imela zdravstvena blagajna (ZZZS) 600 milijonov evrov višje prihodke na leto.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor