Še varčevanje v javnem sektorju

S sindikati se bomo pogovarjali o morebitnem podaljšanju sedanjih varčevalnih ukrepov, je povedal minister za javno upravo.

Objavljeno
17. junij 2015 17.27
iza koprivnikar
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika
Ljubljana - Vlada je ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju danes naložila, da se s sindikati javnega sektorja začne pogovarjati o podaljšanju varčevalnih ukrepov na področju plač, ki se iztečejo konec leta. Te ukrepe bi lahko nadomestili z drugimi, cilj vlade pa je, da bo plačni sistem proračunsko »vzdržen« tudi v letu 2016.

Pogajanja s sindikati so predvidena za prihodnji torek. Po Koprivnikarjevih načrtih se bodo poskušali ločeno pogovarjati o bolj dolgoročnih spremembah plačnega sistema do leta 2020 in ukrepih za leto 2016. Najbolj realno je, da bi se prava pogajanja o plačni politiki za prihodnje leto začela šele jeseni. Vlada bi do takrat pripravila konkretna izhodišča za nova pogajanja, ta pa bodo odvisna od izhodišč za državni proračun za prihodnje leto. Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je pred časom dejal, da je plačna politika v javnem sektorju za prihodnje leto že sprejeta in da bo nastal konflikt, če vlada ne bo spoštovala podpisanih dogovorov s sindikati. Še prej plačni sistem čakajo še drugi posegi, ki naj bi ga po besedah Borisa Koprivnikarja izboljšali. Povečali naj bi fleksibilnost plače - variabilni del bi spet pridobil na veljavi. Zmanjšali bi tudi nekaj »avtomatizmov« pri napredovanju in vpliv drugih plačnih dodatkov, ko sta dodatka za delovno dobo in za stalnost, ki da se podvajata, je pojasnil minister. Vlada je po njegovih besedah zavezana tudi k odpravi ključnih anomalij za delavce v plačnih skupinah J in B.