Vlada bi prodala Telekom, a odgovornost naj prevzame SDH

Premier Cerar: »Odprta vrata za prodajo.« Pogoja sta: Soline državi, sedež družbe naj bo v Sloveniji.

Objavljeno
07. junij 2015 09.34
Posodobljeno
07. junij 2015 09.34
lvi*Telekom Slovenije
Zoran Potič, notranja politika; Ma. B, notranja politika; STA
Zoran Potič, notranja politika; Ma. B, notranja politika; STA

Vlada Mira Cerarja je po skoraj osmih urah sprejela odločitev, da SDH nadaljuje prodajo Telekoma Slovenije. Z dvema sklepoma je odpravila pomisleke nadzornikov SDH, je povzel premier, finančni minister Dušan Mramor pa: »Pričakujem odločitev SDH v smeri prodaje.«

Vlada je tokrat izjemoma zasedala v nedeljo, ker se rok za prodajo Telekoma Slovenije izteče v sredo, ko namerava britanski investicijski sklad Cinven umakniti ponudbo za nakup. Na izjemno dolgi seji je ministrski zbor sprejel sklepe, ki omogočajo nadaljevanje prodaje Telekoma. Podprla ga je večina ministrov, proti so bili trije ministri SD, ki so predlagali, da vlada ustavi in konča prodajo.

Kot je pojasnil premier Miro Cerar, je vlada v skladu s svojimi pristojnostmi opravila svoj del naloge, odpravila pomisleke nadzornikov SDH, ki niso hoteli podpreti sklepa uprave SDH, da je prodaja Telekoma primerna in ekonomsko utemeljena. V enem od petih sklepov se vlada strinja z mehanizmom razdelitve tveganj, ki so povezana s tožbami proti Telekomu. V drugem sklepu vlada odgovarja nadzornikom SDH, da je pojem strateškosti povezan z ohranitvijo sedeža prodajane družbe v Sloveniji.

Vlada pričakuje, da bo prodajna pogodba vsebovala jasno določilo o tem. Ali lahko na tej točki nastane problem v prodajnem postopku, še ni jasno. Vlada je prav tako poudarila, da SDH v primeru prodaje Telekoma zagotovi opcijsko pogodbo za nakup Solin v korist Slovenije. Soline so namreč v lasti Telekoma Slovenije.

Minister za finance Dušan Mramor je dejal, da postavljeni pogoji ne bi smeli preprečiti prodaje med potencialnim kupcem in SDH. Miro Cerar pa je sklenil, da je zdaj, ko so odpravljeni vsi pomisleki, pot do prodaje odprta. »Pomislekov ni več, zato pričakujem, da se bo postopek nadaljeval in ustrezno končal,« je dejal Cerar. Še zlasti če je, kot ugotavlja SDH, prodaja Telekoma ekonomsko utemeljena.

ZL: Prodaja Telekoma je razprodaja naše prihodnosti

Premier Miro Cerar je že v petek napovedal, da bo vlada odigrala svojo vlogo. Ob tem je ocenil, da položaj s Telekomom Slovenije jasno kaže na to, da tako imenovana neodvisna institucija SDH nujno potrebuje temeljito prenovo, in spomnil, da se je ravno končal javni razpis za nove nadzornike SDH. Proti SDH vlada sicer ne bo ukrepala neposredno.

Na vladno sejo sta prišla tudi predsednik uprave SDH Matej Pirc in član uprave Matej Runjak, ki pa pred sejo nista podajala nobenih izjav. Prav tako redkobesedna sta bila tudi finančni minister Dušan Mramor in državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja.

Poslanska skupina ZL je medtem v današnji izjavi za medije ponovno opozorila, da je prodaja Telekoma kot strateškega podjetja ogromna napaka, s katero se Slovenija odpoveduje velikemu delu gospodarske suverenosti.

Odločanje v nedeljo dopoldne je po njihovih navedbah še »dodaten dokaz, da vlada deluje z roko v roki s tujim finančnim kapitalom. Ni druge razlage, kot da je podlegla ultimatu sklada špekulativnega kapitala Cinven, ki je odločitev zahteval v roku desetih dni.«

V Združeni levici ob tem napovedujejo, da bodo naredili vse, vključno z ustanovitvijo parlamentarne preiskovalne komisije, da se ugotovi osebna in politična odgovornost vseh, ki so sodelovali v »procesu umazane privatizacije Telekoma«.