Pred vlado poročilo o izgredih; napoved novih protestov

Nov val protestov je napovedan za danes na Jesenicah, jutri v Kranju, za petek v Ljubljani in Murski Soboti, za ponedeljek v Celju.

Objavljeno
28. november 2012 07.49
Posodobljeno
28. november 2012 08.00
Ni. Č., Delo.si, M. H., Kranj
Ni. Č., Delo.si, M. H., Kranj

Ljubljana - Po nasilnih ponedeljkovih protestih v Mariboru in včerajšnjih v Ljubljani, v katerih je policija uporabila solzivec, je vlada na današnji seji med drugim obravnavala poročilo o nasilnih izgredih manjših skupin med ponedeljkovimi protesti v Mariboru.

Navijaška skupina Viole Maribor odločno zanika navedbe, da naj bi njeni člani zanetili nasilje na ponedeljkovem protestu proti županu Francu Kanglerju v Mariboru. Prav tako odločno zanikajo, da bi sodelovali pri organizaciji tega protesta, poroča STA.

Danes protest na Jesnicah?

Na spletnem družabnem omrežju Facebook je objavljen poziv uporabnika Gorenjska vstaja, ki za danes ob 18. uri poziva na protest, ki bo na Čufarjevem trgu na Jesenicah. Protest so naslovili z »Vladajo nam tajkuni in mafija, zaupanja v sodstvo in tožilstvo ni več. Dost mamo!«

Nov val protestov že jutri

»Pod Triglavom se prebuja nov dan in z njim boljši in lepši svet za nas in naše otroke. Moč za spremembe je v naših rokah, pridruži se!« S tem pozivom je tudi v Kranju preko socialnega omrežja zaokrožila novica o tem, da bo v četrtek, 29. novembra, ob 16. uri pred občinsko stavbo shod proti politični eliti in kranjskemu županu Mohorju Bogataju zaradi »jemanja občinskega denarja«.

Uporabnik pod imenom Gorenjska vstaja napoveduje, da bo to shod Gorenjcev proti vladi in županu, medtem ko naj bi se protestniki z Gorenjskega v petek pridružili somišljenikom v Ljubljani. Ker shod ni najavljen, se je na omrežju razvila tudi že polemika o tem, ali je to prav. Prijaviti je treba shod, revolucije ali vstaje pa ni treba, je prepričana ena od uporabnic.

Na socialnem omrežju se je včeraj organizirala skupina z imenom »Janez Janša naj odstopi kot premier RS«, ki za petek, 30. novembra, napoveduje proteste v Ljubljani. Za petek ob 16. uri napoveduje shod tudi skupina »Shod proti politiki Republike Slovenije«.

V Murski Soboti Prekmurska vstaja napoveduje Shod proti politiki RS v petek, 7. decembra.

Pobuda »Postavi se zase tudi ti - Celjani protestirajo« napoveduje proteste v ponedeljek, 3. decembra, pred občino Celje.

Novi protesti pa so napovedani tudi že za Maribor. Predvidoma naj bi se zgodili v četrtek, 6. decembra.

V Novem mestu je Facebook profil »Gotou je - za Novo mesto brez župana Muhiča« podprlo skoraj 1000 simpatizerjev.

V občini Trebnje pa že nekaj dni županu Alojziju Kastelicu preko Facebooka sporočajo, da mora odstopiti, med drugim zato ker je pravnomočno obsojen na pogojno kazen sedmih mesecev zaradi zlorabe županskega položaja in ker ga je ovadila komisija za preprečevanje korupcije.

V domači oskrbi že vsi poškodovani v protestu v Mariboru

Po podatkih policije je bilo v Mariboru poškodovanih sedem policistov, 14 službenih vozil policije, trije službeni konji pa so utrpeli površinske poškodbe. Pridržanih je bilo 31 oseb.

Iz Policijske uprave Ljubljana sporočili, da so bile sinoči pridržane štiri osebe, z granitno kocko pa je bil poškodovan mimoidoči, ki so ga odpeljali v bolnišnico.

V urgentnem centru UKC Maribor so pregledali 22 ljudi, od tega 11 policistov in prav toliko protestnikov. Dva policista in enega protestnika so obdržali na opazovanju, a so od včeraj vsi v domači oskrbi.

Pri vseh je šlo za lažje poškodbe, predvsem udarnine, opraskanine, sume na zlome, udarce v glavo in poškodbe oči zaradi solzivca.

Predsednik vlade Janez Janša se je včeraj udeležil delovnega sestanka, kjer se je srečal s predstojniki in predstavniki ministrstva za notranje zadeve, obrambo, njunih organov v sestavi ter varnostnih obveščevalnih služb. Na sestanku se je Janša seznanil z varnostnim položajem v državi ter ukrepi za zaščito varnosti ljudi.

Vse prispevke na temo protestov, tako v Mariboru kot v Ljubljani, smo zbrali v Dosjeju.