Vlada bo nadaljevala postopek priznanja Palestine

Zunanji minister bo do zaključka postopka vzdrževal stike s članicami EU, ki se nagibajo k priznanju Palestine.

Objavljeno
21. december 2017 17.44
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Ljubljana - Vlada je danes soglasno sprejela sklep, da nadaljuje postopek priznanja Palestine kot neodvisne in samostojne države, je danes po redni seji vlade pojasnil zunanji minister Karl Erjavec. Izrazil je pričakovanje, da bo postopek končan do marca ali aprila prihodnje leto.

Minister za zunanje zadeve je pojasnil, da bo na prvi redni seji odbora državnega zbora (DZ) seznanil poslance z odločitvijo vlade. »Prepričan sem, da bo državni zbor sprejel to odločitev, saj vse koalicijske stranke stojimo za temi sklepi,« je dejal. Odbor se bo na redni seji prvič sestal predvidoma sredi januarja.

Vlada je danes sprejela tudi sklep, da bo Erjavec do zaključka postopka vzdrževal stike s tistimi članicami Evropske unije (EU), ki se nagibajo k priznanju Palestine. Minister je med drugim omenil Irsko in Belgijo. Bo pa moral Erjavec glede odločitve o nadaljevanju postopka seznaniti tudi visoke predstavnike Izraela in jim pojasniti razloge vlade. V okviru nadaljevanja postopka bodo morala vsa ministrstva preveriti in seznaniti ministrstvo za zunanje zadeve ter premierja Mira Cerarja o posledicah in učinkih nadaljevanja postopka priznanja Palestine s strani Slovenije.

Erjavec je sicer danes opozoril, da je bila nedavna poteza ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da prizna Jeruzalem kot prestolnico Izraela, na nek način kršitev resolucije Združenih narodov (ZN), ki določa, da se ne sme spreminjati statusa Jeruzalema. »Ameriška odločitev je s tem sprožila veliko nemira in nezadovoljstva,« je dejal Erjavec.

Minister je še spomnil, da je v preteklih letih že več članic EU priznalo Palestino kot samostojno državo, med njimi Francija, Portugalska in Španija.

Iz poslanske skupine Levica so medtem sporočili, da podpirajo priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države. To je po njihovem potrebno iz mednarodno pravnega vidika, saj Palestina potrebuje formalni status, ki ji bo dal vso legitimnost za enakopravna pogajanja z Izraelom. To je edina možnost za ohranitev in za nadaljevanje mirovnih pogajanj ter za uresničitev rešitve dveh držav, so dodali.

Poslanec Levice Matej T. Vatovec je še dodal, da je trenutek za priznanje pravi in da pričakujejo, da bo DZ v začetku naslednjega leta zaključil postopek priznanja. »Izpolnjeni so vsi kriteriji, ki so potrebni za priznanje Palestine,« je dejal.