Slovenska vojska odhaja v iraški Kurdistan

Petnajst pripadnikov SV bo v Erbilu pomagalo uriti pešmerge, vojsko iraških Kurdov.

Objavljeno
03. februar 2016 14.12
MIDEAST-CRISIS/SYRIA-LATAKIA
S. P., Ma. Ja.
S. P., Ma. Ja.

Ljubljana −  Pripadniki Slovenske vojske (SV) odhajajo na novo misijo v tujino. Vlada je namreč na današnji seji sprejela odločitev o okrepljenem sodelovanju Slovenije v globalni koaliciji proti skrajni sunitski milici Islamska država (IS).

Slovenija bo v iraški Kurdistan poslala vojaško opremo in oborožitev (1262 avtomatskih pušk, osem minometov in strelivo, vredno malo več kot četrt milijona evrov)skupni stroški opreme in transporta bodo predvidoma znašali 650.000 evrov − ter 15 pripadnikov vojske, ki bodo sodelovali pri usposabljanju pešmerg, vojske iraških Kurdov. Naša država se na ta način vključuje v reševanje globalnih izzivov, je po seji vlade ocenila obrambna ministrica Andreja Katič.

Pojasnila je še, da bodo pripadniki slovenske vojske nameščeni v centru za usklajevanje usposabljanja v Erbilu. Tja bo v prvi fazi napotenih šest pripadnikov SV, če bo vse potekalo po načrtih, že v drugi polovici leta. Častnik SV bo v Erbil predvidoma odpotoval že v bližnji prihodnosti.

Konkretneje bo slovensko sodelovanje v iraškem Kurdistanu opredeljeno na nabornih konferencah na začetku marca, ko bodo po besedah ministrice pretehtali tudi varnostne razmere za slovenske vojake. Ti bodo sicer sodelovali v centru za usposabljanje v Erbilu, kjer je stopnja tveganja nizka, kar pa se lahko spremeni. Vojaki bodo bivali v bazi, odhajali pa bodo tudi na okoliška vadbišča. Slovenija se bo sicer o vseh podrobnosti dogovarjala in usklajevala s koalicijskimi državami, predvsem z Nemčijo.

Erjavec: varnostno tveganje v Sloveniji se bistveno ne spreminja

Gre za sodelovanje Slovenije v operaciji globalne koalicije proti IS, ki predstavlja resno varnostno grožnjo za Evropsko unijo, pa je po seji vlade pojasnil zunanji minister Karl Erjavec. Poudaril je, da Slovenija del te koalicije že od leta 2014. Kot je dodal, v njej delujemo na različnih področjih, tako zdaj kot tudi v prihodnje pa ne bomo sodelovali v vojaških operacijah, ampak le pri usposabljanju pešmerg.

Erjavec je še ocenil, da se varnostno tveganje v Sloveniji s krepitvijo sodelovanja v koaliciji proti IS ne bo bistveno spremenilo. Menil je, da ta napotitev pomeni korak k bolj aktivnemu prispevku varnosti v okviru Evropske unije.

Sodelovanje v globalni koaliciji proti IS je sicer, kot je še pojasnil Erjavec, pokrito s petimi resolucijami Varnostnega sveta ZN, poleg tega pa so za pomoč zaprosile in jo odobrile tudi iraške oblasti same.

V tujini prek 400 pripadnikov SV

Po podatkih Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah SV trenutno sodelujejo 404 pripadniki in pripadnice.