Vlada danes tudi o državnem holdingu

Predlog zakona o slovenskem državnem holdingu bo sodeč po besedah finančnega ministra osrednji del seje.

Objavljeno
12. julij 2012 12.11
mpi vlada
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Ljubljana − Vlada se je ob deseti uri sestala na 22. redni seji, na kateri bodo med drugim obravnavali noveli zakona o DDV in zakona o varstvu pred požarom, razpravljali pa bodo tudi o predlogu zakona o slovenskem državnem holdingu. To bo sodeč po besedah finančnega ministra Janeza Šušteršiča tudi osrednji del seje, piše Slovenska tiskovna agencija.

Kot smo na Delu že poročali, namerava vlada v holding po novem preoblikovati Slovensko odškodninsko družbo (Sod). To izhaja tudi iz torkovega predloga zakona, ki nam ga je uspelo neuradno pridobiti. Sod se bo po tej različici v SDH preoblikoval tri mesece po uveljavitvi zakona. Pripojil bo DSU in Kapitalsko družbo (Kad), katere premoženje naj bi bilo znotraj holdinga bilančno ločeno, Agencija za upravljanje kapitalskih naložb in PDP pa se bosta ukinili. Ali bo na SDH preneseno tudi neposredno državno premoženje ali pa ga bo ta le upravljal, iz predloga ni mogoče razumeti. Modra zavarovalnica se kot odvisna družba SDH ne bo smela statusno preoblikovati. Desus je dosegel tudi določilo, da bo SDH pokojninski blagajni zagotavljal 50 milijonov evrov na leto in za zavarovanje te obveznosti desetino deleža od prodaje Kadovega premoženja.

Predlog zakona v enem členu predvideva tudi mogoč prenos slabih bančnih terjatev ter zaseženih deležev na SDH oziroma njegovo odvisno družbo, kar bi holding financiral z izdajo obveznic države ali posojila z državnim poroštvom, ki pa ne sme presegati štiri milijarde evrov.

Vlada tudi o dveh novelah zakonov

Vlada bo na današnji seji razpravljala tudi o noveli zakona o DDV in noveli zakona o varstvu pred požarom. Z novelo zakona o davku na dodano vrednost (DDV) se med drugim zvišuje prag obdavčljivega letnega prometa s 25.000 evrov na 50.000 evrov, in sicer zato, da bi se poenostavile administrativne obveznosti malih davčnih zavezancev. Z novelo zakona o varstvu pred požarom pa je predvsem uskladitev predpisov z realnim stanjem na tem področju.