Vlada imenovala nove nadzornike Soda

To so postali: Otmar Zorn, Roman Dobnikar, Samo Lozej, Nives Cesar, Stane Seničar in Aleksander Mervar.

Objavljeno
17. april 2013 23.17
*jer* Slovenska vlada, zastave, napisi - Sobotna/
Ma. G., gospodarstvo, Ni. Č., Delo.si
Ma. G., gospodarstvo, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana – Slovenska odškodninska družba (Sod) je danes le dobila nov nadzorni svet, o čemer je kot skupščina družbe odločala vlada.

Vlada je tako odpoklicala dosedanje nadzornike družbe in namesto njih imenovala:

Sod bodo po novem nadzirali Samo Lozej, direktor Termoelektrarne Toplarne Ljubljana (PS), Nives Cesar, mestna svetnica PS in ustanoviteljica družbe Medicopharmacia, Aleksander Mervar, ki sodi v krog DL, Stane Seničar (Desus), Otmar Zorn, direktor podjetij Iskra zaščite in Varsi, ter Roman Dobnikar, direktor Petrolove maloprodaje – oba naj bi sodila v krog SD.

Bo vodenje Soda vendarle prevzel Kuntarič?

Zamenjavi nadzornikov naj bi sledile tudi spremembe v upravi Soda. Njegovo vodenje bo menda prevzel nekdanji šef družbe Tomaž Kuntarič. Med kandidati kroži tudi ime nekdanje direktorice Javnega holdinga Ljubljana Zdenke Grozde.

Seja odbora za finance in monetarno politiko, na kateri bi poslanci po nujnem postopku obravnavali novelo zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH), je bila včeraj odpovedana. Poslanska skupina SDS je namreč zahtevala, da o odločitvi kolegija državnega zbora glede sprejemanja zakona po nujnem postopku odloči državni zbor.

Stranki PS in SD imata zdaj, ko sta na oblasti, pri spreminjanju zakona o SDH drugačna merila, kot sta jih imeli, ko sta bili v opoziciji, je dejal poslanec SDS Marko Pogačnik.

V predlaganih spremembah razen določil, da bo holding lahko nadziralo tudi računsko sodišče, da ni rešitev, ki jih je Bratuškova uskladila z nekdanjim ministrom za finance. Priznal je, da je 38. člen zakona, ki ga novela spreminja, res neoperativen, da pa to sploh ne bi bil več problem, če koalicija ne bi zavrnila klasifikacije naložb.

Sod sicer od februarja vodi začasna ekipa: Peter Ješovnik, Igo Gruden in Nada Drobne Popovič. Nadzorni svet je takrat razrešil upravo pod vodstvom Tomaža Kuntariča, ker ni hotela mimo zakona preklicati skupščine Telekoma Slovenije.