Vlada in Fides bosta sporazum podpisala v ponedeljek

Sporazum s Fidesom, ki je bil na vladi potrjen le s podporo ministrov SMC, bo podpisan v ponedeljek ob 12. uri.

Objavljeno
02. december 2016 19.52
jsu*Podpis parafe Fides
Be. B., STA
Be. B., STA

Ljubljana - Dogovor, ki je v minulih dneh povzročil nemalo razburjenja tako v odnosih med koalicijskimi partnerji kot v drugih sindikatih javnega sektorja, bodo v ponedeljek ob 12. uri podpisali na ministrstvu za zdravje.

Dan po tistem, ko je vlada dala zeleno luč podpisu sporazuma s Fidesom, do podpisa še ni prišlo, pač pa ga je predsednik sindikata Konrad Kuštrin napovedal za ponedeljek.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je sporazum dosegla že 21. novembra, parafirali pa so ga dan pozneje. Isti dan so zdravniki tudi zamrznili stavko za dva meseca.

A ker sta sporazumu nasprotovali koalicijski SD in DeSUS - predsednik slednje Karl Erjavec je celo omenjal možnost predčasnih volitev - je vlada sporazum potrdila šele več kot teden po parafiranju.

Sporazum s Fidesom je bil tako na vladi potrjen le s podporo ministrov SMC, a kljub temu koalicija za zdaj ostaja skupaj. Si je pa vlada s tem odprla drugo fronto, in sicer z drugimi sindikati javnega sektorja.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je ob robu današnjega zasedanja ministrov EU za telekomunikacije v Bruslju za STA ocenil, da je dogovor s sindikati javnega sektorja kljub dogovoru s Fidesom še možen. Kot je dejal, je dogovor z zdravniki zgolj okvir za nadaljnja pogajanja, »zato o kakšni dokončni finančni injekciji v zdravstvo še ne moremo govoriti.«