Vlada in Fides podpisala sporazum

Milojka Kolar Celarc in Konrad Kuštrin podpisala sporazum o začasni zamrznitvi stavke zdravnikov.

Objavljeno
05. december 2016 13.00
Konrad Kuštrin
N. Č., STA, Ma. F.
N. Č., STA, Ma. F.
Ljubljana − Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin sta danes podpisala sporazum o začasni zamrznitvi stavke zdravnikov.

Sporazum med drugim določa, da se potrdijo standardi in normativi za zdravnike iz modre knjige, omogočeno bo tudi nagrajevanje zdravnikov, ko bodo za več kot 30 odstotkov presegali normative. Merila za to pa še niso točno določena in bodo predmet nadaljnjih pogajanj.

Določa tudi, da bo vlada predložila v usklajevanje predlog sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katerim bi odpravila omejitev 57. plačnega razreda, ki ga javni uslužbenci v javnem sektorju lahko dosežejo z napredovanjem.

Ker je vlada zaradi koalicijskih nesoglasij precej zamujala s podpisom sporazuma, se jim z nekaterimi roki, ki so opredeljeni v sporazumu, že precej mudi.

Med drugim morajo glede na besedilo sporazuma do 15. decembra parafirati aneks h kolektivni pogodbi. Do 1. decembra pa bi vlada morala predložiti predlog za odprave omejitve 57. plačnega razreda.

Kolar Celarčeva in Kuštrin bosta dogovor podpisala dva tedna po tem, ko sta ga sklenila. Dan pozneje je Fides tudi zamrznil stavko, medtem ko je vlada odobrila podpis dogovora prejšnji četrtek.

Takšen časovni zamik potrditve sporazuma na vladi je sicer nastal zato, ker sta bila SD in Desus proti sporazumu. Tako ga na vladi nista podprli, pač pa so za glasovali le ministri SMC. Vlada si je s sporazumom s Fidesom odprla drugo fronto, in sicer s sindikati javnega sektorja.

Štrukelj: Pogajanja so klinično mrtva

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so prvič po podpisu sporazuma z zdravniki sedli za pogajalsko mizo. Že pred tem zahtevna pogajanja, je sporazum še zaostril. Sindikati se na dosedanjih izhodiščih ne nameravajo več pogajati. Minister Boris Koprivnikar pravi, da jim bodo najprej prisluhnili, nove vladne ponudbe pa za zdaj ni.

»Pogajanja so bila že prej na mrtvi točki, po podpisu sporazuma s Fidesom pa so ta pogajanja klinično mrtva in začnemo teči nov krog pod drugačnimi pogoji,« je pred srečanjem dejal predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Kakšne zahteve bodo zdaj postavili sindikati, ni želel razkriti. Pojasnil je le, da je vse, kar je ostalo enako, da vztrajajo pri odpravi anomalij pri najslabše plačanih v javnem sektorju.

Sicer pa je po njegovih besedah vprašanje, ali bodo do njega sploh prišli, saj se želijo najprej pogovoriti o sporazumu s sindikatov zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki ga je ministrica s predsednikom sindikata Konradom Kuštrinom podpisala pred nekaj urami.

Sporazum jim bo danes predstavila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Kot je dejal Štrukelj, pa so vedno bolj prepričani, da ta nima popolnoma nobene zveze z zdravstveno reformo. Prav tako ne razumejo, kako lahko vlada trdi, da nima finančnih učinkov.