Vlada in sindikati podpisali plačni dogovor

Minister za javno upravo je zadovoljen, ker bo država lahko nadaljevala s stabilnim delovanjem.

Objavljeno
10. november 2015 19.19
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Ljubljana - Minister za javno upravo Boris Koprivnikar v imenu vlade in predstavniki 26 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so podpisali plačni dogovor za prihodnje leto s spremljajočimi dokumenti. Koprivnikar je zadovoljen, ker bo država lahko nadaljevala s stabilnim delovanjem, v sindikatih pa, ker prvič po več letih izboljšujejo svoj položaj.

Koprivnikar je bil zadovoljen tudi zato, ker so uspeli dogovor podpisati z »nespornim kvorumom«. Od 40 reprezentativnih sindikatov jih je dogovor podpisalo 26, kar zadostuje za njegovo uveljavitev. Naj bi pa svoj podpis prispevali še nekateri sindikati.

Med tistimi, ki so se izrekli proti podpisu, so Sindikat ministrstva za obrambo, Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije, Sindikat vojakov Slovenije in Konfederacija slovenskih sindikatov, pa tudi Sindikat zdravnikov družinske medicine Slovenije - Praktikum in Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije - Fides.

Kot je dejal Koprivnikar, so s podpisom dogovora uspeli zagotoviti, da bo v letu 2016 po eni strani državni proračun stabilen, po drugi strani pa bodo javni uslužbenci začeli počasi pridobivati tudi na plačilu za svoje delo. Meni namreč, da je treba gospodarsko rast deliti z vsemi.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je poudaril, da danes podpisani dogovor na simbolni ravni pomeni konec varčevalnega obdobja, kajti s tem dogovorom javne uslužbenke in uslužbenci prvič po dolgih letih izboljšujejo svoj položaj.

»To je začeten korak, ki morda ni tako odločen, kot se je napovedoval v začetku, je pa verjetno bolj pomemben, kot se zdi ta trenutek,« je dejal Štrukelj.