Vlada in sindikati spet za skupno mizo

Začenjajo se pogajanja o odpravi anomalij v plačnem sistemu javnega sektorja.

Objavljeno
28. januar 2016 15.10
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana − Vladna in sindikalna stran se bosta prvič letos sestali na pogajanjih v skladu z lani sprejetim dogovorom, ki predvideva tudi dogovor o plačah v javnem sektorju do leta 2019 in odpravi anomalij. Danes bodo začeli z zadnjim, najprej je pričakovati dogovor o poteku in dinamiki pogajanj, v razpravi pa se najbrž ne bodo mogli izogniti aktualnim temam.

Dogovor med vlado in sindikati javnega sektorja o ukrepih za leto 2016, ki je bil sklenjen lani novembra in je za letos med drugim predvidel višji, čeprav še vedno znižan regres ter sprostitev znižane plačne lestvice s septembrom, vključuje tudi zavezo za odpravo anomalij plačnega sistema.

Tako so vlada in sindikati javnega sektorja decembra lani podpisali anekse h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev, s katerimi so za en plačni razred višje določili uvrstitve na najslabše plačanih delovnih mestih v plačni skupini J. Danes pa je na dnevnem redu potrditev koncepta odprave anomalij pri vrednotenju delovnih mest in nazivov.

Na današnjem prvem srečanju po novem letu se predvsem vladna stran ne bo mogla izogniti vprašanjem in očitkom glede neupravičenega izplačevanja dodatkov za stalno pripravljenost. Med prejemniki dodatkov je tudi finančni minister Dušan Mramor, do katerega so v sindikalnih vrstah kritični.

Ta teden pa je po nekajtedenskem premoru pričakovati tudi srečanje vladne strani s predstavniki policijskega stavkovnega odbora, ki stavko vodi od 18. novembra. Tudi tema tega srečanja bo odprava anomalij. Predstavniki policijskih sindikatov so se ta mesec seznanili z vladnimi izračuni oziroma simulacijami glede odprave plačnih anomalij, ki pa so jih označili za nesprejemljive.

Poleg odprave anomalij predstavnike vlade in sindikatov javnega sektorja čaka tudi dogovor o postopnem sproščanju varčevalnih ukrepov in okviru za rast mase stroškov dela v javnem sektorju v obdobju 2017-2019. Kot so sklenili v lanskem dogovoru, se bo tem dogovorili najkasneje do konca aprila letos.