Vlada krpa rebalans proračuna

Situacija je resna, pravi premier, varčevalni ukrepi bodo ostri, o tem bodo jutri spregovorili s socialnimi partnerji.

Objavljeno
21. marec 2012 22.25
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana - Še preden bo vlada obravnavala predlog rebalansa za leto 2012 na jutrišnji seji, je premier Janez Janša sklical srečanje z vsemi koalicijskimi poslanci. Situacija je resna, pravi premier, varčevalni ukrepi bodo ostri, o tem bodo jutri spregovorili s socialnimi partnerji v Ekonomsko socialnem svetu.

Janša danes ni želel razkrivati podrobnosti rebalansa proračuna, ne nabora varčevalnih ukrepov, ker je menil, da je treba z njimi najprej seznaniti koalicijske poslance, ki bodo sprejemali rebalans in socialne partnerje, s katerimi bo vlada stopila v pogajalski proces. Namera vlade je, da bi rebalans proračuna v državnem zboru sprejeli do konca aprila. Nabor varčevalnih ukrepov je širok, je dejal Janša, nekateri od njih bodo »skoraj zagotovo sprejeti«, ker da drugih možnosti ni, pri nekaterih ukrepih pa je po njegovi oceni nekaj manevrskega prostora.

Na vprašanje, ali bodo varčevalni ukrepi posegli tudi v socialne transferje, denimo nadomestila za porodniške dopuste, Janša ni odgovarjal konkretno. Je pa dejal, da bodo uvajali ukrepe po prioritetah, najprej bodo posegli po privilegijih funkcionarjev in na področju javnih naročil, a je dodal, da na teh področjih ni veliko rezerv. »Šele nato pridejo na vrsto ukrepi, ki so nekoliko težji,« je dejal Janša. Predsednica NSi Ljudmila Novak in prvak SLS Radovan Žerjav nista zanikala informacij, ki so pricurljale v javnost, da je vlada med ukrepe uvrstila tudi znižanje porodniških nadomestil. Dejala sta le, da bodo ukrepi ponekod ostri. Po dosegljivih informacijah, namerava vlada na tem področju ohraniti 100 odsotno porodniško nadomestilo v prvih treh mesecih, naslednje tri mesece naj bi bilo nadomestilo 90 odsotno, zadnjih šest mesecev pa le še 80 odstotno.

Tudi minister za finance Janez Šušteršič ni bil konkreten, dejal je, da bodo sledili cilju, da ne bo odhodkov več kot 8,9 milijarde evrov, kar glede na lansko realizacijo pomeni 450 milijonov evrov prihrankov.