Vlada nemudoma v pripravo programa nujnih protipoplavnih ukrepov

Izredna seja vlade: Akcijski načrt do 27. novembra, odprava 61 največjih razlogov za poplave do poletja.

Objavljeno
09. november 2014 19.27
Poplave
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana - Več kot 1300 poplavljenih objektov, od tega več kot 1000 hiš in blokov, 70 kilometrov poškodovanih cest, nekaj mostov in plazovi - to so žalostne posledice divjanja voda ta konec tedna. Danes bodo prizadetim pomagali čistiti domove vojaki. Premier Miro Cerar pa je napovedal ukrepe.

»Po temeljiti razpravi sem odredil, da se imenuje ožja delovna skupina, ki bo pod vodstvom ministrice za okolje do 27. novembra vladi predložila akcijski načrt,« je povedal premier Miro Cerar po današnji tri ure in pol trajajoči izredni seji vlade in strokovnjakov o poplavah.

Akcijski načrt bodo sestavili predstavniki štirih ministrstev, civilne zaščite in strokovnjaki za vode. Vključeval bo lokacije, nabor potrebnih ukrepov, načrt, kdo bo ukrepe izvedel, kdaj in koliko denarja bo za to potrebnega. Ukrepi, s katerimi bo bistveno izboljšana dolgoročna poplavna varnost Slovenije, se bodo predvidoma začeli izvajati že v prihodnjih mesecih, končani pa bodo do poletja 2015, je obljubil premier.

Cerar je napovedal tudi zakonske spremembe, če bo treba, prav tako pa več sodelovanja z občinami. Že ta teden bo sestanek z župani. »Če razumevanja ne bo, je mogoča tudi sprememba zakonov,« je dejal obrambni minister Janko Veber.

V času samostojne Slovenije je vodilo ministrstvo za okolje kar 12 ministrov, prav nobeden pa se očitno ni dovolj posvetil poplavam. »Kot stroka vidimo nasprotje med tem, kar se je vlagalo, in tem, kar je. Pričakujemo še hujše poplave.

Na 61 območjih so bili lani po prioritetnem vrstem redu evidentirani največji problemi, ki jih je treba odpraviti,« je povedal Rok Fazarinc, strokovnjak za vode in poplavno varnost s fakultete za gradbeništvo in geodezijo. »Če bodo stvari potekale tako, kot smo se danes v vladi dogovorili, bo čez nekaj let bolje,« je dejal Srečko Šestan, poveljnik republiškega štaba civilne zaščite.

Medtem pa so se vode danes v večjem delu države že umirjale in umikale, ne pa tudi na Notranjskem, kjer se je voda v Loški dolini, ob Cerkniškem jezeru in na Planinskem polju še zmeraj dvigala. Najbolj ogroženi so bili sinoči zaselki Markovec, Pudob, Kozarišče in Šmarata. Cerkniško jezero sicer danes popoldne letošnjega rekorda še zdaleč ni doseglo: februarja je bil po podatkih agencije za okolje vodostaj pri postaji Dolenje jezero 629 centimetrov, danes pa »le« 530 centrimetrov.

Pričakujejo, da se bo jezero povečevalo še nekaj prihodnjih dni, prav tako Planinsko jezero, k čemur bodo pripomogle napovedane nove padavine. Sinoči še zmeraj niso vozili vlaki po goriški progi med Grahovim in Podbrdom.

Danes se bodo na poplavljenih območjih, s katerih je že odtekla voda, posvečali predvsem čiščenju. Na najbolj prizadetem Igu in v Cerknici bodo pomagali razkuževati in sušiti objekte tudi vojaki. Na območju Ljubljane bo podjetje Vo-Ka sprejemalo prijave za čiščenje greznic, v prihodnjih dneh pa odvažalo kosovne odpadke. Inštitut za varovanje zdravje je na spletni strani objavil napotke za varno ravnanje s hrano, Rdeči križ, Karitas in društvo Adra pa zbirajo pomoč za poplavljene.