Vlada odložila sprejem Jamstva za mlade

Shemo bodo uskladili še z mladinskimi organizacijami. Sprejem je predviden za prihodnji teden.

Objavljeno
23. januar 2014 15.01
vidic/anja kopac mrak
Pi. K., Delo.si, An. B., Ma. B., notranja politika
Pi. K., Delo.si, An. B., Ma. B., notranja politika

Ljubljana - Vlada se je na današnji seji odločila, da bo s sprejemom ukrepov za reševanje problematike brezposelnosti mladih še nekoliko počakala. 

Kot je po seji vlade sporočila resorna ministrica Anja Kopač Mrak, bodo shemo Jamstvo za mlade 2014 - 2017 najprej uskladili z mladinskimi organizacijami: Mladinskim svetom Slovenije, Mladinsko mrežo MaMa, Sindikatom Mladi plus, Študentsko organizacijo Slovenije in Zavodom Ypsilon.

Ti so vlado pred kratkim tudi javno opomnili, naj zaradi velike brezposelnosti med mladimi čim prej preide od besed k dejanjem. Usklajevanja in končni sprejem sheme so tako predvideni za prihodnji teden.

»Če ne bo prave politične volje za reševanje problemov mladih, bodo dokumenti ostali le lepa črka na papirju,« so včeraj opozarile mladinske organizacije.

Predlog približno 40 ukrepov, ki naj bi mladim do 29. leta olajšali vstop na trg dela, se pripravlja že od poletja. Ključni cilj jamstva naj bi bil, da bi mladi v štirih mesecih po prijavi na zavod za zaposlovanje dobili ponudbo za zaposlitev, usposabljanje ali dodatno izobraževanje.

Podatki o brezposlenosti med mladimi pa ne čakajo in so alarmantne. Po decembrski statistiki zavoda za zaposlovanje je bilo kar 32.523 mladih med 15. in 29. letom brezposelnih, kar je več kot 26 odstotkov vseh prijavljenih brezposelnih. Glavni razlogi za tako veliko brezposelnost v tej starostni skupini so, po oceni vlade, štirje: velika razširjenost začasnih zaposlitev, premalo delovnih mest za mlade brez izkušenj, obseg in sistem študentskega dela ter neusklajenost izobraževalnega sistema s potrebami na trgu dela.

Evropski komisar za zaposlovanje in socialne zadeve Laszlo Andor je prejšnji teden opozoril, da Slovenija že zamuja z načrtom za jamstva za mlade. Slovenija je ena od treh članic EU, ki so upravičene do sredstev iz evropske pobude za zaposlovanje mladih in more načrt zato poslati v Bruselj. V Evropski komisiji slovenski načrt pričakujejo zelo kmalu in pravijo, da za zdaj ni razlogov za zaskrbljenost.